Το πρόγραμμα Γιούνκερ στην ατζέντα της συνάντησης Γιώργου Κύρτσου με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 20:15 Το πρόγραμμα Γιούνκερ στην ατζέντα της συνάντησης Γιώργου Κύρτσου με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν

Στο Στρασβούργο συναντήθηκε χθες ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούρκι Κατάινεν, αρμόδιο Eπίτροπο για την Εργασία, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Η συνάντηση είχε ως θέμα την ενημέρωση των ευρωβουλευτών από τον αρμόδιο Επίτροπο  κ. Κατάινεν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστό ως  "πρόγραμμα Γιούνκερ". Ο Επίτροπος Κατάινεν υπογράμμισε ότι μόλις συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (European Fund for Strategic Investments-EFSI) θα αποτελέσει τον κύριο μηχανισμό ανάληψης ρίσκου των ιδιωτικών επενδύσεων. Tόνισε, επίσης, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το EFSI να παρέχει την αναγκαία πιστοληπτική προστασία στις νέες επενδυτικές δράσεις που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξήγησε τη διαδικασία λειτουργίας του σχεδίου καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να επωφεληθούν τα κράτη-μέλη. Εκτός των ιδιωτών επενδυτών και της ΕΤΕπ θα μπορούν και τα ίδια τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στο EFSI.

Ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κατάινεν, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ, εκτός της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, θα παρέχει και τεχνική βοήθεια στα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις των οποίων θα προσφεύγουν στο  EFSI για χρηματοδότηση και περαιτέρω επενδύσεις. Η δημιουργία  υπηρεσίας μιας στάσης (one- stop shop) για την παροχή τεχνικής βοήθειας στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα διευκολύνει την ενίσχυση της επενδυτικής ρευστότητας μέσω του προγράμματος Γιούνκερ.

Ο κ. Κύρτσος επεσήμανε ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι πολύ σημαντικό για κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η οποία υπόκειται σε αλλεπάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε δημοσιονομική προσαρμογή, διότι το πρόγραμμα αυτό θα διευκολύνει την Ελλάδα στην προσέλκυση επένδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  και κατ  επέκταση θα σημάνει ουσιαστική ανάπτυξη για τη χώρα. Ιδιαίτερη σημασία, είπε ο κ. Κύρτσος, έχει στο πρόγραμμά αυτό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτούνται απευθείας από το EFSI. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε πολλά κράτη μέλη λειτουργούν τράπεζες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες εξυπηρετούν το σκοπό ενίσχυσης της επενδυτικής ρευστότητας μέσω άτοκων ή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης και πως η Ελλάδα εκτός του ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ, δεν έχει θεσμικά οργανωμένη μια τέτοια δυνατότητα.

Ο κ. Κύρτσος και ο Επίτροπος Κατάινεν, συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία προκειμένου να προωθήσουν το πρόγραμμα Γιούνκερ και να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα κράτη μέλη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση