Εκλογές 25 Ιανουαρίου ή τον Οκτώβριο; - Τα μυστικά σενάρια για Πρόεδρο και στο βάθος... κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 08:15 Εκλογές 25 Ιανουαρίου ή τον Οκτώβριο; - Τα μυστικά σενάρια για Πρόεδρο και στο βάθος... κάλπες

- “Η πολιτική αβεβαιότητα θα λήξει” λέει ο Α. Σαμαράς αλλά κόβει τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού
- Ξανά στο τραπέζι η πρόταση για Πρόεδρο και εκλογές το Φθινόπωρο
- Ρίχνουν τις γέφυρες συνεννόησης ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ και επιμένουν σε εκλογές

Όλο και πιο κοντά στις εκλογές φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος τη; Δημοκρατίας οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου, ενώ πιθανές είναι και η 1η και η 8η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο από το Μαξίμου γίνεται κάθε προσπάθεια αυτό να αποφευχθεί και έτσι όλοι περιμένουν την κίνηση που θα οδηγήσει σε απεμπλοκή.

Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν πιθανή μια συμφωνία με στόχο την αποφυγή πρόωρων εκλογών μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και καθορισμό τους για το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο βασικές διαφωνίες από στελέχη του Μαξίμου. Ο καθορισμός εκλογών θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο ενώ θα δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Αν και τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού έπεσαν και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυτό “κάηκε” από το Μαξίμου που φαίνεται να μην το συζητά.

Μια ομάδα βουλευτών που μπορεί να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία ζητά πρωτοβουλία απεμπλοκής από τον Πρωθυπουργό και εκείνος διαβεβαιώνει από τις Βρυξέλλες ότι ¨η πολιτική αβεβαιότητα σύντομα θα λάβει τέλος”. Η φράση αυτή του Πρωθυπουργού έχει διπλή ανάγνωση.

Είτε ως μια πρωτοβουλία από το Μ. Μαξίμου ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε ως... ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην κάλπη.

Η λεγόμενη κίνηση των 8 βουλευτών στην οποία προστέθηκε εσχάτως και ο Β. Καπερνάρος ακούγεται πως ετοιμάζει νέο ανανεωμένο κείμενο με πρόταση που θα οδηγεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να συζητείται από κάποιους κύκλους ωστόσο προβλέπει καθορισμό εκλογών και κάπως έτσι η συζήτηση γυρνάει ξανά στην αρχή.

Ωστόσο από το Μ. Μαξίμου εκτιμάται ότι ένα άνοιγμα προς τους ανεξάρτητους βουλευτές μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει το βάρος τις προσφυγής στις κάλπες στους ανεξάρτητους, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση