Μετά το κραχ Μαρινόπουλου φόβοι για ντόμινο λουκέτων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 09:28 Μετά το κραχ Μαρινόπουλου φόβοι για ντόμινο λουκέτων

Την ερχόμενη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο θα συζητηθεί το αίτημα της μεγαλύτερης αλυσίδας Super market στη χώρα μας, της Μαρινόπουλος, για προστασία από τους πιστωτές της.

Την ίδια ώρα πολλοί προμηθευτές κινήθηκαν πιο γρήγορα από την Μαρινόπουλος καταθέτοντας «κύριες παρεμβάσεις» και ζητώντας με τη σειρά τους να απορριφθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος.

Οι εν λόγω προμηθευτές χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία «μη νόμιμη, καταχρηστική αβάσιμη και αναληθή», υποστηρίζοντας, ότι η εταιρία βρίσκεται ήδη από καιρό σε κατάσταση παύσης πληρωμών, για υποχρεώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση «καίγεται» να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί ένα ντόμινο στις αγορές με τις πληροφορίες να θέλουν τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέκο Φλαμπουράρη, να συγκαλεί σήμερα το πρωί σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών, στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και από την αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Ενεργοποίηση παλαιότερης αίτησης πτώχευσης

Άλλη δικηγορική εταιρία, που εκπροσωπεί δεκάδες αγρότες, προμηθευτές και τράπεζα, ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να καλέσει προς συζήτηση, αίτηση πτώχευσης η οποία είχε ματαιωθεί το… 2012, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τους μετόχους της Μαρινόπουλος για «καταδολιευτικές μεταβιβάσεις ακινήτων» προς Fund με έδρα το Κατάρ, από το οποίο εν συνεχεία εκμίσθωνε τα ακίνητα.

Οι οφειλές που ζαλίζουν

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι η «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» (διακριτικός τίτλος Μαρινόπουλος ΑΕ) οφείλει στους προμηθευτές της 720 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν σε αυτό το ποσό προστεθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα προκύπτει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,32 δισ. €, δηλαδή το 0,75% του ΑΕΠ της χώρας! 

Η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις της φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.

Επίσης υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον Δημόσιο, (49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία). Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ.

Ως προς τους εργαζόμενους οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς την Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.

Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ) προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς την Helens (125,7 εκατ. ευρώ).

Κίνδυνος για ντόμινο στην αγορά

Είναι προφανές πως πέρα από τις σχεδόν 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας της εταιρείας που κινδυνεύουν να χαθούν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τη Μαρινόπουλος και την προμήθευαν με προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο, σε συνθήκες ύφεσης, σκληρής λιτότητας και υπερφορολόγησης να «πάρουν πάνω τους» το χρέος που θα προκύψει από την πτώχευση της μεγαλύτερης αλυσίδας super market. 

Μάλιστα η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τι λέει η εταιρεία

Η εταιρεία στην αίτηση προστασίας (ένα κείμενο 104 σελίδων μαζί με τους πίνακες) επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια η οποία την οδήγησε όπως σημειώνει σε «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια» και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι «με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας λόγω της υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, προκύπτει ότι η εταιρεία μας μπορεί να επανέλθει και πάλι στην κατηγορία των υγιών οικονομικά επιχειρήσεων».

Παράλληλα κάνει λόγω για σταδιακή μείωση του τζίρου τα τελευταία χρόνια, προβλήματα τροφοδοσίας και σταδιακή αποδόμηση της φήμης της εταιρείας καταγράφοντας επί της ουσίας μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές μετά το 2011 «με αποκορύφωμα το 2015».

Όπως σημειώνει οι διευθυντές των καταστημάτων είχαν το ελεύθερο «να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις σε χονδρικές πωλήσεις», ώστε να αυξήσουν τον τζίρο, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, είχε σοβαρές επιπτώσεις στη ρευστότητα του ομίλου.

Στην αίτηση της Μαρινόπουλος αναφέρεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις της ανέρχονται σε 498 εκατ. ευρώ, ενώ το Ταμείο τον περασμένο Νοέμβριο είχε ρευστότητα μόλις 6,1 εκατ. ευρώ. 

Σε περίπτωση πτώχευσης και εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ,. δηλαδή θα φτάσει να καλύψει μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της αφού ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% ενώ οι τράπεζες μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι προμηθευτές οι οποίοι  θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων τους αφού θα απομείνει να μοιραστούν μόλις το 5,09% απ' όσα έχουν λαμβάνειν.

Για όλα τα παραπάνω η εταιρεία ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας. Αν και δεν γίνεται λόγος για «κούρεμα» χρεών, η αγορά προεξοφλεί κάτι τέτοιο και μάλιστα στο ύψος του 40 ακόμη και 50% των χρεών προς τους ακάλυπτους πιστωτές.

Αντιδρούν προμηθευτές και εργαζόμενοι

Στα σχέδια της εταιρείας αντιδρούν τόσο οι προμηθευτές της όσο και οι εργαζόμενοι. Οι τελευταίοι φοβούνται ότι η δραστική μείωση των εξόδων που προϋποθέτει η ένταξη σε καθεστώς προστασίας θα προέλθει από αντίστοιχη μείωση των μισθών τους και από απολύσεις.  

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, στις αιτήσεις κύριας παρέμβασης, υποστηρίζουν ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση