Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος- Δείτε όλο το σχέδιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 21:11 Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος- Δείτε όλο το σχέδιο

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τίθεται το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα με τον τίτλο:«Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών».

-Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ,επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης ("μπόνους") του πρώτου κόμματος

-ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δηλαδή θα ψηφίζουν οι 17ρηδες

-Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή παραμένει στο 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο

ΝΔ: Εκλογικός νόμος οπερέτα

«Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την κυβέρνηση, στην οποία επιτίθεται για το θέμα του εκλογικού νόμου.

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποτάμι: Θεσμικό έγκλημα

«Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο» αναφέρει το Ποτάμι και σημειώνει: «Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία.Το Ποτάμι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει). Καλούμε όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους 17άρηδες που θέλουμε να συμμετάσχουν στις εκλογές.»

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση