Κορυφώνονται οι ζυμώσεις μετά το διάγγελμα Σαμαρά – Μάχη να αλλάξουν στάση οι ανεξάρτητοι βουλευτές λίγο πριν την ψηφοφορία της Τρίτης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 23:50 Κορυφώνονται οι ζυμώσεις μετά το διάγγελμα Σαμαρά – Μάχη να αλλάξουν στάση οι ανεξάρτητοι βουλευτές λίγο πριν την ψηφοφορία της Τρίτης

- Σε νέα βάση μπαίνει η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Ποιοι είναι οι βουλευτές που δέχτηκαν το κάλεσμα Σαμαρά και θα πουν “ναι” στον Σταύρο Δήμα
- Το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Μαξίμου και ανεξάρτητων βουλευτών
- Τι ρόλο έπαιξαν οι καταγγελίες Χαικάλη και Καμμένου

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τρίτης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε σε διάγγελμα το μεσημέρι της Κυριακής, αλλάζουν τα δεδομένα, με τους ανεξάρτητους βουλευτές να αναθεωρούν τη στάση τους και να λένε το "ναι" στην εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Δείτε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού:Τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται θετικά καθώς δύο ανεξάρτητοι βουλευτές ο Β. Οικονόμου και ο Γ. Κουράκος ήδη έχουν δηλώσει ότι θα αλλάξουν στάση στη δεύτερη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής ψηφίζοντας τον Σταύρο Δήμα. Ενώ Σταύρο Δήμα έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει και ο Π. Μελάς.

Με δήλωσή του, πάντως, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε πως θα ψηφίσει “παρών” στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπερνάρος είπε ότι «από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών»..

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι μετά τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού είναι πλεον εφικτός ο στόχος των 170 στη δεύτερη ψηφοφορία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση των 180 στην τρίτη ψηφοφορία.

Στους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι οι πληροφορίες θέλουν να εκφράζουν θετική άποψη για την πρωτοβουλία Σαμαρά χωρίς να έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους φέρονται να είναι ο Κ. Γιοβανόπουλος, η Μ. Ιατρίδη, ο Γ. Κασαπίδης.

Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως ο Πέτρος Τατσόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι «Εχω δηλώσει πολλές φορές πως δεν ψάχνω για πρόσχημα ώστε ν' αλλάξω τη ψήφο μου. Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.»
 


Στάση δεν αλλάζει ούτε ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες «θα ακολούθησει και στις επόμενες δυο ψηφοφορίες την ίδια στάση με την πρώτη».

Ερωτηματικό παραμένει πλέον η στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας) οι οποίοι είχαν υπογραψει την πρόταση των «8» η οποία σε μεγάλο βαθμό συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο προτάσεων του πρωθυπουργού.

Στάση όμως δεν φαίνεται να αλλάζει και η ΔΗΜΑΡ μετά τις δηλώσεις Σαμαρά καθώς σε δήλωσή της αναφέρει «Η ΔΗΜΑΡ με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων της έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας απο την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να συνεχισθούν οι πολιτικές που εγκλωβίζουν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα.

Παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει παράταση αυτών ακριβώς των αδιέξοδων πολιτικών. Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έχει ανάγκη προοδευτικής διακυβένησης του τόπου».
Τέλος, στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ότι το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε από αβάσιμες καταγγελίες βουλευτών περι χρηματισμού συναδέρφων τους αλλά και οι καταγγελίες των ΑΝΕΛ μπορούν να λειτουργήσουν συσπειρωτικά και πολλοί ακόμη ανεξάρτητοι βουλευτές στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία να αισθανθούν την πίεση της κοινωνίας η οποία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

Θοδωρης Δαφέρμος

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com