Έρχεται big brother για τους κακοπληρωτές σε τράπεζες και Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 17:32 Έρχεται big brother για τους κακοπληρωτές σε τράπεζες και Δημόσιο

Aναμένεται να συστηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους, όπως π.χ. την παραπομπή τους σε δικαστικό συμβούλιο

Τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου και των τραπεζών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μια κίνηση που αποτελεί δέσμευση του μνημονίου.

Στόχος είναι η ηλεκτρονική καταγραφή της συμπεριφοράς και των στοιχείων των δανειοληπτών και των στρατηγικών κακοπληρωτών με στόχο να καταρτιστεί ένα προφίλ για τον καθένα από αυτούς, δίνοντάς του μια «πιστοληπτική αξιολόγηση».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συστηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους, όπως π.χ. την παραπομπή τους σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται δεσμευτικά για τη ρύθμιση της οφειλής. Ήδη, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπεται η επιτάχυνση των δικαστικών διευθετήσεων με τη σύσταση ανάλογων δικαστηρίων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, για την ρύθμιση τέτοιων οφειλών.

Δέσμευση του μνημονίου αποτελεί επίσης η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του συνδίκου πτώχευσης, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη έως τέλος Δεκεμβρίου.

ProtoThema

Προσαρμοσμένη αναζήτηση