Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Χίο - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 20:52 Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Χίο - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Σε ύφεση βρίσκεται από αργά το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Χίο  που έχει ήδη προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στο νότιο τμήμα του νησιού. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην περιοχή μεταξύ των χωριών Βέσσας και Αρμολίων ενώ ήδη επιχειρούν στο νησί μονάδες της Πυροσβεστικής από την Αθήνα, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Εως τη δύση του ηλίου στις επιχειρήσεις θα παίρνουν μέρος 6 ελικόπτερα και στο έδαφος, εθελοντικές ομάδες θα συνεχίσουν να ελέγχουν για αναζωπυρώσεις. 

Η απόλυτη καταστροφή στα μαστιχόδεντρα

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Στο νησί μετέβησαν με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Τις καμένες εκτάσεις καθώς και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στις αγροτικές εκτάσεις θα επιθεωρήσει αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, συνοδευόμενος και από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ (με τον πρόεδρο του Οργανισμού).

Την ενημέρωση για την επίσκεψη του υπουργού έλαβε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδης, μετά από επικοινωνία που είχαν.

Τρία τα κύρια μέτωπα

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη και τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι 3. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση τα Αρμόλια αλλά μακριά από το χωριό και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο Πυργί.

Τις επίγειες δυνάμεις επικουρούν 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov της Χίου και της Σάμου καθώς και 2 Canadair.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε καταφέρει να μην υποστούν ζημιές οι οικισμοί. Όμως ο αέρας δημιουργεί συνεχώς αναζωπυρώσεις», δήλωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης την ώρα που ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς βρίσκεται στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου όπου πλησιάζει η πυρκαγιά.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα ενώ στο σημείο βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες. Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Σε εξέλιξη από τα ξημερώματα η πυρκαγιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 03.30 τα ξημερώματα μεγάλη φωτιά στη νότια και νοτιοδυτική Χίο με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.  

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες. 

Ήδη στην περιοχή Κοντού (ανάμεσα σε Βέσσα και Ελάτα) το πύρινο μέτωπο προχωράει με αμείωτη,ένταση, ενώ εναέριες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Χίο προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από τον κάμπο των Μεστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε πύρινο μέτωπο μήκους 40 χιλιομέτρων με διάφορες κατευθύνσεις. Το νότιο τμήμα του νησιού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  

 

Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού έχουν καεί και κάποια σπίτια. Όπως μεταδίδει το astraparis.gr η μεγάλη εστία της πυκργαγιάς είναι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, υπάρχει μια ενεργή εστία μεγάλη ανάμεσα στα χωριά Ολύμπους, Βέσσα και Ελάτα. . Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι μεγάλες ζημιές από τη πυρκαγιά έχουν προκληθεί στα Μεστά και στην Ελάτα και σε μικρότερο βαθμό στο Λιθί και στους Ολύμπους, καθώς και στο Πυργί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή. Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. 

Περί τις 4.30 τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε να καίει γύρω από τα Μεστά, τα οποία και εκκενώθηκαν, λόγω της αποπνικτικής κατάστασης που είχε δημιουργηθεί και κάτοικοι να πηγαίνουν προς το Πυργί, όπου κι εκεί όμως έφτασε η φωτιά αργότερα.

Στην περιοχή των Μεστών, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάηκαν σταύλοι και αυτοκίνητα, αφού η φωτιά έφτασε στα όρια του οικισμού.

Στην περιοχή επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα,6 E/Π.

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: politischios.gr, chiospress.gr, kounoupi.gr

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση