Στίγκλιτς: Το πρώτο μνημόνιο δεν έγινε για να σωθεί η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 11:24 Στίγκλιτς: Το πρώτο μνημόνιο δεν έγινε για να σωθεί η Ελλάδα
Παρέμβαση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, μία ημέρα μετά την έκθεση του ΔΝΤ, έκανε ο διάσημος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
 
Ο κάτοχος Νόμπελ Τζ. Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στους New York Times, ισχυρίζεται ότι το πρώτο «πακέτο» διάσωσης για την Ελλάδα το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που είχαν μεγάλο πρόβλημα εκείνη την περίοδο.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τα κεφάλαια του προγράμματος κατευθύνθηκαν αμέσως προς τις τράπεζες κι ότι γενικά το πρόγραμμα είχε περισσότερο όφελος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για την Ελλάδα.
 
Όπως σημειώνει η Ε.Ε. είναι στον «πυρήνα» της φιλελεύθερη και προσπαθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα συνδικάτα. Ειδικά, στην Ελλάδα, η αντίσταση των πολιτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταπιέστηκε με την μαζική ανεργία που προκάλεσαν τα μέτρα στη χώρα.

«Η Ευρωζώνη είχε ως πρότυπο στο σχέδιό της το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά χωρίς να υπάρχει μια αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση που θα στήριζε ένα τέτοιο εγχείρημα» λέει ο οικονομολόγος και συνεχίζει:
«Η δημιουργία του ευρώ είναι η πιο σημαντική εξήγηση για την εξαιρετικά κακή απόδοση των οικονομιών της Ευρωζώνης από την κρίση του 2008».
 
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, «τι πρέπει να γίνει για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο, ο οικονομολόγος απάντησε πως χρειάζεται μία τραπεζική ένωση για τη διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά και μία Ε.Κ.Τ. που δεν επικεντρώνεται μόνο στον πληθωρισμό, αλλά και την απασχόληση.
 
Αναφερόμενος τέλος στο Brexit κατέκρινε έντονα τις τιμωριτικές απειλές διαφόρων αξιωματούχων, όπως ο Jean Claude Juncker, προς τη Βρετανία. «Η παραμονή στην Ε.Ε. πρέπει να προτιμάται λόγω των ωφελειών που προσφέρει, όχι από φόβο», σχολίασε.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση