Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ και «βεντέτα» με αναρχικούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 12:48 Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ και «βεντέτα» με αναρχικούς
Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση, εξελίσσεται η προ ημερών επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σε τρεις υπό κατάληψη χώρους στη Θεσσαλονίκη.
 
Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας αφενός της εσωτερικές αντιφάσεις στο εσωτερικό της και προκαλώντας αφετέρου ανοιχτή κόντρα με αναρχικούς, αντεξουσιαστές και αλληλέγγυους σε πρόσφυγες και μετανάστες, εξελίσσεται η προ ημερών επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων σε τρεις υπό κατάληψη χώρους στη Θεσσαλονίκη όπου με τη συνδρομή αλληλέγγυων, κυρίως των «No Borders», φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Η εσωκομματική κόντρα ΠΑΣΟΚογενών-στελεχών ΣΥΡΙΖΑ     
 
Το όλο θέμα προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιχείρηση της αστυνομίας ανοίγοντας μέτωπο με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λέγοντας: «Δεν συμφωνώ με την επέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις. Ωστόσο, δηλώνω ότι δεν πρέπει να δείχνουμε καμία ανοχή στην παραβατικότητα».
 
Την αντίθεσή του με την επιχείρηση της αστυνομίας είχε εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στην οποία χαρακτήριζε τις καταλήψεις κτιρίων ως « ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης» και αναφερόμενη στην αστυνομική επέμβαση αναφέρει ότι «συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της τάσης των 53+ που αναφέρει για την τακτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: « Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία. Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», αναφέρουν μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr. Κατηγορούν την κυβέρνηση για πισωγύρισμα στο δόγμα «νόμος και τάξη», η επαναφορά του οποίου, αναφέρουν, «θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα  της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την πολιτική του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα όσον αφορά την στάση της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις όπου – σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC. Gr – είχαν οδηγήσει τον αν. Υπουργό να καταθέσει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό και να την ανακαλέσει τελευταία στιγμή με παρέμβαση του Ν. Κοτζιά. Αυτήν την φορά όμως η επίθεση στον υπουργό είναι μετωπική τόσο από την ομάδα των 53+ όσο και από τον κομματικό μηχανισμό αλλά και τον διευθυντή της ΚΟ.
 
Η απάντηση Τόσκα
Πάντως, ο ίδιος ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι «δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» και σε ραδιοφωνική συνέντευξη υποστήριξε ότι οι καταλήψεις αυτές «είναι καταλήψεις χωρίς αιτία. Είναι μια καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, προκαλούν μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων ...Οι 60 Ισπανοί που ήρθαν, μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν μέσα στο κτίριο για να φιλοξενήσουν στη συνέχεια πρόσφυγες. Έκαναν μια ενέργεια πρόχειρη, αυτονομιστική, αυτόνομη ενέργεια, η οποία δε βγάζει πουθενά» σχολίασε ο κ. Τόσκας.
 
Στο πλευρό του Τόσκα και ο Κοτζιάς
Για «ξεκομμένες από το λαό καταλήψεις» κάνει λόγο από την πλευρά της η κίνηση Πράττω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που στάθηκε στο πλευρό του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Απαντώντας, λοιπόν,  στην κριτική που δέχτηκε ο κ. Τόσκας από την κυβέρνηση, η «Κίνηση Πράττω», μέλος της οποίας είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει πως «το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί  έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».
 
«Ο Ν. Τόσκας εκτέλεσε και θα εκτελεί τα καθήκοντά του με γνώμονα το καλό των πολιτών. Ας αναλογιστούν όλοι τις ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεώδη της Πατρίδας και της Αριστεράς, είναι ευρύτερα, των όποιων ξεκομμένων από το Λαό καταλήψεων», τονίζει η κίνηση Πράττω.
 
Και κόντρα με αναρχικούς και αλληλέγγυους
 
Από την ημέρα της επέμβασης και μετά αναρχικοί και αντεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε κάλεσμα για νέες καταλήψεις στην πόλη.  
 
Τα ξημερώματα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Καλαμαριά. 
 
Έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και κρατώντας πιθανότατα σιδηρολοστούς και σφυριά, οι δράστες εμφανίστηκαν γύρω στις 2.50 τα ξημερώματα στα γραφεία-«στόχο», που βρίσκονται επί της οδού Ξενοφώντος με Τριανταφυλλίδη, όπου προκάλεσαν φθορές στις τζαμαρίες.
 
Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και αναζητούνται.Έρευνες διενεργεί η Αστυνομία.
 
Χθες αργά το βράδυ αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, επί της Eγνατίας μετά από πορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές, αφού κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης περνώντας και από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, κατέληξαν στο Τμήμα Θεάτρου το οποίο και κατέλαβαν σπάζοντας τις κλειδαριές στον εξωτερικό χώρο.
 
Παράλληλα εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε κέντρο αγώνα για τις επόμενες κινήσεις τους.
 
 
Και η κόντρα κυβέρνησης - αντιεξουσιαστών συνεχίστηκε αφού οι τελευταίοι προχώρησαν  στην κατάληψη μιας  εγκαταλελειμμένης  ταβέρνας (ΛΑΔΑ) στις 40 εκκλησιές της Θεσσαλονίκης,στην πάροδο Σκουφά δίπλα στο θέατρο της Γής.
 
Κάλεσμα αναρχικών για νέες καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη
 
Στην ανακοίνωσή τους καλούν σε καταλήψεις σε όλη την πόλη μετά την επέμβαση της αστυνομίας στις τρεις καταλήψεις που φιλοξενούνταν πρόσφυγες και μετανάστες. 
 
«Αντιπροτείνοντας με αυτό τον τρόπο ένα κάλεσμα για πραγματοποίηση καταλήψεων σε όλη τη πόλη με σκοπό να αντιληφθούν  όλοι πώς με την εκκένωση μιας κατάληψης δεν παραμένουμε αδρανείς,ούτε φοβόμαστε. Αντίθετα απαντάμε με καινούριες και περισσότερες καταλήψεις. Πρέπει να αντιληφθούν πώς οι καταλήψεις είναι  το μόνο μέσο του αγώνα μας και όχι αυτοσκοπός. Από εγκαταλελειμμένους τοίχους γεννιούνται πολιτικές καταλήψεις. Όσο ακόμα είμαστε ελεύθεροι λοιπόν θα δημιουργούμε καινούριες όσο εξαφανίζουν/γκρεμίζουν τις παλιές.
 
Καλούμε όλους τους συντρόφους να έρθουν  και να προσφέρουν εργασία στη ΛΑΔΑ γιατί θεωρούμε ότι είναι μέρος με προοπτικές,αλλά και να δημιουργηθούν νέες καταλήψεις προσφύγων ώστε να προκληθεί αναταραχή στους καταστολές αλλά και να αποδείξουμε  πώς θα απαντάμε πάντα έμπρακτα στις επιθέσεις στα σπίτια της αναρχίας.
 
Εμείς κάναμε μόνο την αρχή 10άδες,100άδες,1000άδες καταλήψεις
Η Θεσσαλονίκη απαντά δεν θυματοποιείται» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. 
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση