Ο "βραχνάς" του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια - Γιατί φοβούνται τον Γιώργο Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 21:55 Ο "βραχνάς" του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια - Γιατί φοβούνται τον Γιώργο Παπανδρέου

- Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιοι πως τη Δευτέρα δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα πάμε σε εκλογές
- Θα υποστηριξουν πως η κυβέρνηση θέλει τις εκλογές για να ξεφορτωθεί την "καυτά πατάτα" με την τρόικα
- Η πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δημιουργεί εμπόδια σε στελέχη που προέρχονται από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ
- Σε περίπτωση εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν κάθε σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου

Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πιστεύει ότι η τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο προς τις εκλογές

Η Κουμουνδούρου με αφορμή τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη δεύτερη ψηφοφορία εκτιμά ότι και το νέο διάγγελμα προς τους...βουλευτές που καταψήφισαν την υποψηφιότητα του Σ. Δήμα, όπως αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας θα αναδεικνύει εκ νέου την στρατηγική της τρομοκρατίας και της κινδυνολογίας που ακολουθεί το Μέγαρο και η Χαρ. Τρικούπη τον τελευταίο καιρό.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρού ότι τα όσα λένε τελευταία ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μαρτυρούν τη “γραμμή άμυνας” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη προεκλογική περίοδο, καθώς θα επιδιώξουν να καταστήσουν αποκλειστικά υπεύθυνη τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση μας με τους δανειστές-εταίρους.

Για την Κουμουνδούρου “περιθώρια για την εξεύρεση των 180 βουλευτών δεν υπάρχουν" και απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνει τη χώρα σε εκλογές τονίζει ότι μάλλον η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία επισπεύδοντας τις εξελίξεις επιχειρεί να ξεφορτωθεί την “καυτή πατάτα”.

“Βραχνάς” τα ψηφοδέλτια

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι δεν εκλέγεται ΠτΔ εντός της εβδομάδας (3-4/1) αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να οριστικοποιηθεί η στρατηγική των συμμαχιών και ως εκ τούτου και το πλαίσιο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις από την “αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανοίγματα προς στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα σύμφωνα με εγκύκλιο του κόμματος θα πρέπει μέχρι την Τρίτη να φτάσουν στην Κουμουνδούρου οι προτάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών με τους υποψήφιους που προτείνουν στα ψηφοδέλτια και εν συνεχεία, η Επιτροπή Εκλογών που συγκροτήθηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, του υπεύθυνου Οργανωτικού Τάσου Κορωνάκη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Παναγιώτη Λαφαζάνη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Θοδωρή Δρίτσα θα εγκρίνει το 70% και θα επιφυλαχτεί για το υπόλοιπο 30%.

Στο 30% θα ενταχθούν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (αν και το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ροή προς τον ΣΥΡΙΖΑ), την ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κ.α.

...και ο “μπελάς” του ΓΑΠ

Για το κόμμα Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισε από το 2009 έως το 2011 και την ένταξη της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να κοστίζει ακόμη και την αυτοδυναμία ή το κόμμα να πετύχει χαμηλότερα ποσοστά από το αναμενόμενο, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει από τώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμμαχίας σε κυβερνητικό επίπεδο τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου εάν και εφόσον μπει στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της κριτικής προς τον Γ. Παπανδρέου είναι το άρθρο που δημοσιεύεται στο iskra.gr (ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της “αριστερής πλατφόρμας”), στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Ζουρλομανδύας τυλίγει το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού στη βαθιά πολιτική κρίση που το διαπερνάει έχει προστεθεί και η προσωπική, μέχρις εξαντλήσεως, αντιπαράθεση του “θρυλικού” πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου με τον κατεξοχήν «άνθρωπο της εκάστοτε εξουσίας όλων των εποχών» Ευ. Βενιζέλο.

Το μεγαλύτερο, ίσως, ανέκδοτο των τελευταίων χρόνων είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου σπεύδει να ιδρύσει κόμμα μπροστά στις εκλογές(...)

Ο μόνος, ίσως, που θα πρέπει να νιώθει ευτυχής με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου είναι ο Α. Σαμαράς.

(...)Κυρίως, όμως, ο Α. Σαμαράς μπορεί να “τρίβει τα χέρια” του, με την επικείμενη ίδρυση κόμματος του ΓΑΠ, γιατί προσβλέπει ότι ενδεχομένως αυτό το μόρφωμα να του προσφέρει ως “δώρο” την αφαίρεση ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μερικοί, μάλιστα, στο περιβάλλον του Α. Σαμαρά ονειροβατούν τόσο πολύ ώστε να εκτιμούν πως το κόμμα ΓΑΠ μπορεί ανέλπιστα να προσφέρει στο πιάτο την διεκδίκηση έστω της πρωτιάς στον Α. Σαμαρά!

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι τόσο η φυτευτική ίδρυση, λίγο νωρίτερα, του “Ποταμιού”, όσο και τώρα, η συγκρότηση άρπα - κόλλα κόμματος από τον ΓΑΠ, έχουν ως, συνειδητό ή όχι, στόχο να λειτουργήσουν ως αναχώματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ως δυνάμεις αναχαίτισης της ριζοσπαστικοποίησης".

Ανδρέας Μαραθιάς

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση