Τη Δευτέρα θα κριθεί η τύχη των Τούρκων εκπαιδευτικών που ζητούν άσυλο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 18:24 Τη Δευτέρα θα κριθεί η τύχη των Τούρκων εκπαιδευτικών που ζητούν άσυλο

Τον τελευταίο λόγο θα έχει η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών

Tην προσεχή Δευτέρα θα κριθεί η τύχη τριών Τούρκων υπηκόων, ηλικίας 40, 34 και 39 ετών, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά υπέβαλαν δια της αρμόδιας υπηρεσίας της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ηλεκτρονικά, αίτημα για την χορήγηση ασύλου, για το οποίο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Ρόδου.

Θα ακολουθήσει μεταγωγή τους για την καταγραφή του αιτήματος και συνέντευξη και τον τελικό λόγο θα έχει η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως έγραψε χθες η «δημοκρατική», οι τρεις Τούρκοι, εμφανίστηκαν στην υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου του κεντρικού λιμένα Ρόδου το βράδυ της Τετάρτης και ενημέρωσαν ότι επιθυμούν να τους χορηγηθεί τουριστική visa διάρκειας ενός μήνα, για την παραμονή τους στην Ελλάδα, προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με visa, που κατέχουν και η οποία τελεί σε ισχύ.

Οι τρεις Τούρκοι, που έφεραν μαζί τους σημαντικό χρηματικό ποσό και λίρες, διατείνονται ότι αφίχθησαν στο νησί με σκάφος, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομά του, ενώ υποστήριξαν ότι βγήκαν στην παραλία των Στεγνών προ τριημέρου και ότι παρέμειναν εκεί.

Πιο συγκεκριμένα ο 39χρονος είναι εκπαιδευτικός, έγγαμος, πατέρας τριών παιδιών, ο 34χρονος είναι μηχανικός, πατέρας ενός παιδιού και ο 40χρονος εκπαιδευτικός πατέρας ενός ανάπηρου παιδιού.

Η σύζυγος του τελευταίου βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και εργάζεται. Και οι τρεις δηλώνουν ότι φοβούνται για την ζωή και την ασφάλειά τους διότι πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν και θεωρούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν ύποπτοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο 34χρονος μάλιστα υποστηρίζει ότι κρατήθηκε από την αστυνομία επί 10ήμερο και ανακρινόταν μετά το πραξικόπημα.
Οι δύο εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν σε λύκειο και πανεπιστήμιο, διατείνονται μάλιστα ότι απασχολούνται σε δομή που έχει αναγείρει ο Γκιουλέν και για τον λόγο αυτό τους απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία, ενώ ο μηχανικός υποστηρίζει ότι εργαζόταν στο δημόσιο με την σύζυγό του και ότι απολύθηκαν.

Διαμένουν στην Μπούρκα, το Ντελισλί και την Μπάρκα της Τουρκίας αντίστοιχα.

Ισχυρίζονται πιο πέρα ότι έφτασαν μόνοι τους στο νησί, καταβάλλοντας έκαστος το χρηματικό ποσό των 4.000 με 5.000 λιρών Τουρκίας σε «δουλεμπορικό» για την παράνομη μεταφορά τους στην Ρόδο. Το σκάφος κατέπλευσε στην παραλία των Στεγνών και αφού παρέμειναν και διανυκτέρευσαν εκεί για μια μέρα μετά μετέβησαν στο τμήμα ελέγχου διαβατηρίων στον λιμένα για να αιτηθούν την χορήγηση ταξιδιωτικής visa.

Σημειώνεται ότι σε έλεγχο στο σύστημα Σένγκεν από τους αστυνομικούς δεν προκύπτει να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με την δικαιοσύνη, ούτε έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα διαβατήρια, έχει καταχωρηθεί ως κλεμμένο στη λίστα της Ιντερπόλ Άγκυρας.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ερωτήσεις στελεχών κλιμακίου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το πού βρήκαν το συγκεκριμένο διαβατήριο και γιατί το χρησιμοποίησαν δεν έδιναν απαντήσεις.

Πάντως και οι τρείς φέρονται να είναι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου απο τον Ερντογάν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος. Για την σύλληψή τους έχουν ενημερωθεί Europol και Interpol, όπως και οι τουρκικές αρχές προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν απασχολούν τις διωκτικές αρχές. Από την πρώτη έρευνα δεν προκύπτει να έχουν σχέση με σώματα ασφαλείας ή του στρατού της γειτονικής χώρας.

Όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν καθαιρεθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Απαγορεύθηκε εξάλλου η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρίσταται ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Κωνσταντινίδης.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήδη εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας με ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήματος.

Η υπόθεση των οκτώ έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την Άγκυρα να έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοσή τους.

Σημειώνεται ότι προχθές, στην Αλεξανδρούπολη μια τετραμελής οικογένεια Τούρκων (ένα ζευγάρι καθηγητών με δύο παιδιά), έφτασε στην περιοχή, πιθανότατα, με βάρκα από τον Έβρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τα τέσσερα άτομα, μόνο ο άνδρας έχει στην κατοχή του διαβατήριο σε ισχύ, ενώ τα διαβατήρια της συζύγου και των δύο παιδιών τους έχουν λήξει. Κατά πληροφορίες, η οικογένεια αναμένεται να οδηγηθεί σε κέντρο φιλοξενίας.

dimokratiki.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση