Ανείπωτη τραγωδία: 8 νεκροί και 37 αγνοούμενοι – Αγωνιώδεις έρευνες στο κουφάρι του πλοίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 19:04 Ανείπωτη τραγωδία: 8 νεκροί και 37 αγνοούμενοι – Αγωνιώδεις έρευνες στο κουφάρι του πλοίου

- Η Ιταλίδα υπουργός ανακοίνωσε πως βρέθηκε και όγδοος νεκρός!
- Συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων
- Από τους 478 επιβαίνοντες έχουν διασωθεί οι 432 - Σύμφωνα με τους Ιταλούς οι διασωθέντες είναι 427
- Φόβοι πως υπάρχουν παγιδευμένοι στο γκαράζ
- Επτά συνολικά οι νεκροί στο Norman Atlantic
- Νωρίτερα εντοπίστηκαν άλλα δυο πτώματα επιβατών, επιβεβαίωσε και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό
- ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic μπορεί να ολοκληρώθηκε αλλά γρήγορα οι ελπίδες πως υπήρξε αίσιο τέλος αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες. Οι πληροφορίες πως υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι ήρθε να "παγώσει" τους πάντες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Πριν καλά καλά ξεπεραστεί το σοκ πως εντοπίστηκαν άλλοι δυο νεκροί και συνολικά οι νεκροί της τραγωδίας έφτασαν τους επτά, ήρθε και η πληροφορία των ιταλικών ΜΜΕ πως δεν έχουν βρεθεί δεκάδες άνθρωποι! Και υπάρχουν φόβοι πως ίσως να έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, εκεί απ' όπου τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασε η φωτιά που κατέκαψε απ' άκρη σ' άκρη το Norman Atlantic.
 

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 478 επιβαίνοντες στο πλοίο (422 επιβάτες και 56μελες πλήρωμα) έχουν εντοπιστεί και διασωθεί 432. Ανάμεσα στους 432 διασωθέντες είναι τουλάχιστον δυο λαθρεπιβάτες. Αγνοούνται, σύμφωνα και με τη νεότερη ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, 37 άνθρωποι.

Ο κ. Λαγκαδιανός είπε επίσης ότι συνεχίζονται οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου. «Τα κέντρα έρευνας και διάσωσης συνεργάζονται για την διασταύρωση της λίστας των επιβατών ενώ στην Ρώμη μεταβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει προταθεί η αποστολή ειδικού κλιμακίου της πυροσβεστικής και του λιμενικού προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες. Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγκαδιανός "τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι".

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ του ΠΝ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι.
Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.
69 διασωθέντες που είχαν επιβιβαστεί στο Cruise Europa αναμένεται να φτάσουν στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας και ήδη έχουν κινητοποιηθεί για την υποδοχή τους η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Ακόμη τρεις νεκροί

Λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο Norman Altantic και από το πλοίο, που την Κυριακή τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ, απομακρύνθησαν όλοι οι επιβάτες, έρχεται μια νέα θλιβερή είδηση.

Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, εντοπίστηκαν άλλοι δυο νεκροί, ανεβάζοντας στον αριθμό των νεκρών στους επτά, αφού νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή όπου παραμένει το πλοίο τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων, ενώ από χθες έχει επιβεβαιωθεί και ανακοινωθεί και ο θάνατος του Έλληνα επιβάτη, Γιώργου Ντούλη.
Αργότερα ανακοινώθηκε πως υπάρχει άλλος ένας νεκρός, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους οκτώ.

Την είδηση για τους ακόμη δυο νεκρούς επιβεβαίωσε και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό μέσω twitter.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Τούρκου διασωθέντα: Είδα τέσσερις νεκρούς

Η πληροφορία πως υπάρχουν ακόμη τέσσερις νεκροί μεταδώθηκε πρώτα όταν οι πρώτοι 49 διασωθέντες έφτασαν στο Μπάρι. Ένας Τούρκος από τους διασωθέντες είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να καταγράψουν τη μαρτυρία του πως είχε δει τέσσερις νεκρού σε σωστική λέμβο, δυο άνδρες και δυο γυναίκες.

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρία του

Δεν μπορούν να το ρυμουλκήσουν

Περίπου 1,5 μίλι νότια από τις ακτές της Αλβανίας βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου που βρέθηκε στην περιοχή για την επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, παρά ταύτα οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

Χθες τη νύχτα, πραγματοποιήθηκαν τρεις προσπάθειες ρυμούλκησης του «Norman Atlantic», αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό.
 

Έρευνα από τον εισαγγελέα του Μπάρι

Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από τη φωτιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Οι διασωθέντες μάλιστα δίνουν καταθέσεις στις ιταλικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Η έρευνα στοχεύει στην εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο Ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση