Ανένδοτος Φίλης! "Δεν κάνω πίσω, με στηρίζει ο Τσίπρας" – Αρχιεπισκοπή: Επιδιώκεις το διχασμό

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 18:59 Ανένδοτος Φίλης! "Δεν κάνω πίσω, με στηρίζει ο Τσίπρας" – Αρχιεπισκοπή: Επιδιώκεις το διχασμό
- Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο υπουργός Παιδείας
- Έχω τη στήριξη του πρωθυπουργού υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης
- Κατηγορεί των Αρχιεπίσκοπο πως υπαναχώρησε στα όσα είχαν συμφωνήσει για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών»
- Κύκλοι Αρχιεπισκοπής: Ο Φίλης επιδιώκει τον διχασμό

- Casus belli η παραμονή Φίλη στην κυβέρνηση φέρεται να έχει πει ο Αρχιεπίσκοπος στον πρωθυπουργό!
 
Ο ανένδοτος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και την Εκκλησία με αφορμή το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία όχι μόνο δε λέει να κοπάσει, αλλά κάθε ώρα «φουντώνει» ακόμη περισσότερο. Ο Νίκος Φίλης δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, την ώρα που ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος πάει... κόντρα και έκλεισε ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο μέσα στην εβδομάδα!
 
Ο Νίκος Φίλης διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και σημειώνει, όπως γράφει το vima.gr, πως οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό είναι συμφωνημένες απόλυτα με τον πρωθυπουργό. Και αυτό λίγες μέρες μετά την κίνηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου να ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, αίτημα που έγινε άμεσα αποδεκτό και οι δυο άνδρες θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη (27.09.2016). Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο υπουργός Παιδείας, αλλά τον παρέπεμψαν για μετά την 4η Οκτωβρίου, όταν και αρχίζουν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου!
 
Δημοσιεύματα του Τύπου της Κυριακής εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να «αδειάζει» τον υπουργό Παιδείας και να τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά μάλλον κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί. Μιλώντας στο Βήμα, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως υπαναχώρησε από τα συμφωνεθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
Παράλληλα, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής σε συνομιλία τους που είχαν με το Βήμα επεσήμαναν ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες είναι το εύκολο καταφύγιο όσων κάνουν κινήσεις κομματικής τακτικής και στρατηγικής σε ευαίσθητα εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά θέματα, επιχειρώντας να χαϊδέψουν τα αυτιά του ακροατηρίου τους». Εξέφραζαν μάλιστα την απορία τους για την ανάμειξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σημείωναν: «πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος όταν επιδιώκει τον διχασμό;».
 
Παρά την άρνηση να οριστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και τον Αρχιεπίσκοπο, ο Νίκος Φίλης είναι αποφασισμένος να δει τον κ. Ιερώνυμο, όποτε κι αν εκείνος τον δεχτεί. «Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε», έλεγε για να συμπληρώσει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, στο πρόσφατο δείπνο του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία ιεραρχών και του υπουργού Παιδείας, συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο κ. Ιερώνυμος εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.
 
Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, όμως, υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν συζητήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών στο εν λόγω δείπνο. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Ουδέν άλλο».
 
Casus belli!
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, έρχεται στο φως το αίτημα του κ. Ιερώνυμου προς τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο Νίκος Φίλης! Αυτό συνέβη σε κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο έγινε και το δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, όπου υποτίθεται ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος συμφώνησαν να κλείσουν τα μεταξύ τους μέτωπα.
 
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό στον πωθυπουργό, με τον οποίο διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετικές σχέσεις, πως δεν μπορεί να συνυπάρξει η Ιεραρχία με τον συγκεκριμένο υπουργό.
 
Μάλιστα, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τους αρχιερείς να μην επιτίθενται στον υπουργό Παιδείας, ώστε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να τον απομακρύνει. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ότι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί το νέο ωρολογιακό πρόγραμμα για τα Θρησκευτικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αρχιεπίσκοπο.
 
Παρεμπιπτόντως, σε εκείνη τη μυστική συνάντηση διεμήνυσε στον πρωθυπουργό πως η διατήρηση του Ν. Φίλη στη θέση του συνιστά casus belli.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση