Σε υψηλούς τόνους η κυβέρνηση με δικαστές και «καναλάρχες»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 10:01 Σε υψηλούς τόνους η κυβέρνηση με δικαστές και «καναλάρχες»
Η κυβέρνηση, επιλέγει στην παρούσα φάση, με εμφανή έλλειψη ψυχραιμίας, την ανοιχτή αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη.
 
Δεινή πολιτική ήττα και εξαιρετικά σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς προκαλεί η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά με βάση τον οποίο επιχειρήθηκε να «μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
 
Οι κλυδωνισμοί ήταν ορατοί από την πρώτη στιγμή στο ύφος και τις εκφράσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που έδειχνε τον εκνευρισμό του Μεγάρου Μαξίμου. 
 
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί πανικός από το βράδυ της Τετάρτης και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει και ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες από την συγκεκριμένη ήττα σε ένα θέμα που είχε αναγάγει, όχι μόνο ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 
Εξάλλου, εξ αρχής η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να στοχοποιήσει τα Μ.Μ.Ε. και μετά τη μνημονιακή στροφή και την άτακτη υποχώρηση του περασμένου καλοκαιριού επιχείρησε να κατασκευάσει το νέο εχθρό, που δεν ήταν άλλος από τα μέσα ενημέρωσης.
 
Η κυβέρνηση, επιλέγει στην παρούσα φάση, με εμφανή έλλειψη ψυχραιμίας, την ανοιχτή αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη, μια κίνηση που ενδεχομένως θα διαμορφώσει και το σκηνικό στο οποίο θα επιχειρήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο να ελιχθεί ή να «αντεπιτεθεί» τις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Παρά την επιθετική αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν υπουργοί που θεωρούν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να μην επιλεγεί η επιθετική στάση έναντι της δικαιοσύνης, καθώς το ΣτΕ έκρινε καθ ολοκληρία και χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις αντισυνταγματικό το κυβερνητικό κατασκεύασμα που αποσκοπούσε στον έλεγχο της ενημέρωσης.
 
Η ρύθμιση της Δευτέρας
 
Πέρα από την επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου που έγινε για να ικανοποιηθεί το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιμένει και προτάσσει το συνταγματικό της δικαίωμα για νομοθετική πρωτοβουλία.
 
Ως εκ τούτου τη Δευτέρα, η κυβέρνηση καταθέτει νέο σχέδιο νόμου για τις προσωρινές άδειες («έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών»), ενώ την ίδια στιγμή διαμηνύει στους καναλάρχες ότι «το τσάμπα πέθανε».
 
Αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία θα στηρίξει ο Ν. Παππάς που παρά τα πυρά που δέχεται και το αίτημα για παραίτησή του από την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας τον στηρίζει, καθώς μια αλλαγή του από το κυβερνητικό σχήμα θα αποτελεί και για τον ίδιο προσωπική ήττα.
 
«Εάν νομίζει κανείς ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να υπογράψουμε προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, απατάται», τόνισε ο Ν. Παππάς που κατέκρινε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέγοντας: «Οι δικαστές κρίθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων».
 
Επί της ουσίας μετά την απόφαση του ΣτΕ το νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα κάνει το ΕΣΡ και η κυβέρνηση ελπίζει αυτό να γίνει γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. εκτός απρόοπτου από εδώ και πέρα θα συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καναλάρχες, μετά την κατάθεση της νέας ρύθμισης, θα χρειαστεί να καταβάσλλουν ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στο μέσο όρο των ποσών που οι τέσσερις τελικοί υπερθεματιστές κατέβαλα, αλλά δια του δέκα (δηλ. οι τέσσερις άδειες ήταν για 10 χρόνια, ενώ η προσωρινή που θα δοθεί θα είναι για ένα χρόνο). Άρα, κάθε καναλάρχης μάλλον θα δώσει ένα ποσό περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα τεθούν και υψηλά πρότυπα για τα τον αριθμό των εργαζομένων ανά κανάλι.
 
Επί των πολιτικών εξελίξεων που διάφορα κέντρα προβλέπουν, από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει με δικαστικές αποφάσεις, αλλά ή με απώλεια της δεδηλωμένης ή με εκλογές.
 
Πάντως, η Ν.Δ. θα εμμένει στο αίτημα για εκλογές, όπως έκανε και μετά την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει και τη δική της πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ανεξαρτήτως από τους χειρισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. 
 
Τι προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ
 
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη που διήρκεσε 5,30 ώρες αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
 
Οι 14 δικαστές που πλειοψήφησαν, υιοθέτησαν την "σκληρή γραμμή", δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
 
Πάντως με δεδομένη, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει "μαύρο" σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Οσον αφορά τους υπερθεματιστές -είτε αυτούς που έχουν ήδη κανάλια, είτε εκείνους που δεν τα έχουν ακόμη δημιουργήσει- θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς ο νόμος κατέπεσε συνολικά, οπότε ο διαγωνισμός θεωρείται ως μη γενόμενος.
 
Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, πχ αν είναι συνταγματικός ή όχι ο ορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε 4.
  • Μετά την απόφαση τα κανάλια που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ενώ εκείνα που πήραν άδειες και δεν έχουν ακόμα εκπέμψει δεν μπορούν να εκπέμψουν, αφού οι άδειες είναι πλέον στον αέρα.
  • Τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές για τις άδειες, αφού οι άδειες πλέον δεν ισχύουν, πρέπει να επιστραφούν και το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα καθοριστεί από το ΕΣΡ όταν αυτό συγκροτηθεί.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση