Ελπίδες για συμφωνία στα δημοσιονομικά, «τρέμουν» το ΔΝΤ στα εργασιακά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 22:51 Ελπίδες για συμφωνία στα δημοσιονομικά, «τρέμουν» το ΔΝΤ στα εργασιακά

Έφυγαν οι επικεφαλής της Τρόικας, για να επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου - Με όπλο την «υπερείσπραξη» των δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι θα υπερβεί τους στόχους του Μνημονίου και θα κλείσει το «deal» με τους δανειστές - Διαψεύδεται ότι υπάρχει παράλληλη διαπραγμάτευση με το Ταμείο

«Έκλεισε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης και οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της έκτης μέρας των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι παραμένουν οι δυσκολίες για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».

Έδωσε όμως και έναν αισιόδοξο τόνο για την κατάληξη αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι λόγω της «υπερείσπραξης των δημοσίων εσόδων και παρά το ψαλίδι στο πλεόνασμα του 2015 από την Eurostat, το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά τόσο τον στόχο στο Μνημόνιο (0,5% του ΑΕΠ) όσο και την κυβερνητική πρόβλεψη (0,63% του ΑΕΠ), στην οποία στηρίχθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με το newmoney.gr, έδειχνε να μην ανησυχεί ούτε για την... ομοβροντία δηλώσεων από τον κ. Τζέρι Ράις (ΔΝΤ) και τον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πέφτω και από την καρέκλα μου».

Επιπλέον, διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση στην Αθήνα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Καμία παράλληλη διαπραγμάτευση δεν γίνεται, αν το ΔΝΤ μετάσχει θα καταθέσει δικούς του όρους, φαντάζομαι μετά τη συμφωνία για το χρέος» τόνισε.

Στην παρατήρηση όμως πως, όποτε το ΔΝΤ κατέθεσε δικό του κείμενο συμφωνίας, ξεχωριστό από τους Ευρωπαίους, αυτό ήταν πιο σκληρό, η ίδια πηγή απάντησε πως «είναι γνωστό πως το ΔΝΤ είναι πιο σκληρό σε κάποια θέματα όπως τα εργασιακά», αφήνοντας ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο και πάλι στο τέλος το ΔΝΤ να αξιώσει περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση