Ομόφωνα αθώος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 18:27 Ομόφωνα αθώος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Δ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση! Η δίκη του κ. Γεωργίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και το Δικαστήριο με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας, Ελένης Σίσκου κατέληξε στην αθώωση του μετά από ακροαματική διαδικασία πέντε ωρών.

Κατά την κατηγορία ο Ανδρέας Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος διότι είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο. Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της επικαλέστηκε έγγραφο του ΔΝΤ σύμφωνα με το οποίο όπως ανέφερε διευκρινίζεται πως ο κ. Γεωργίου δεν ασκούσε παράλληλα καθήκοντα και κατέληξε πως η παράβαση είναι «άνευ ποινικού περιεχομένου», προσθέτοντας πως «πρόκειται για απλή υπαλληλική παράβαση» ενώ επιπλέον επισήμανε πως δεν προέκυψε πως υπήρχε σκοπός εκ μέρους του κ. Γεωργίου να ενισχύσει την εξουσία του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίθετα, τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στον νομοθέτη.

Παρά την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου ωστόσο οι καταθέσεις στο ακροατήριο των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Λογοθέτη και Ζωή Γεωργαντά ήταν δριμείες για τον τρόπο λειτουργία τους στην ΕΛΣΤΑΤ.

«Ήταν ο τρόπος να νομιμοποιηθεί το πρώτο μνημόνιο και να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο και χειρότερο μνημόνιο. Ήταν εντολές που ακολούθησε κατά γράμμα ιδίως όταν κατάλαβε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ διαφωνούσε μαζί του» κατέθεσε ο κ. Λογοθέτης για το γεγονός πως ο Ανδρέας Γεωργίου από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά δεν συγκάλεσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και έστειλε χωρίς να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στην Eurostat. «Σύμφωνα με τον νόμο τα στοιχεία έπρεπε να τα συζητήσει με όλους μας. Τον Νοέμβριο του 2010 παρέδωσε παρανόμως τα στοιχεία αυτά. Αυτό το έκανε για την υλοποίηση του σχεδίου που είχε κατά νου μαζί με τον κύριο Παπακωνσταντίνου και την Τρόικα» ανέφερε η Ζώη Γεωργαντά μεταξύ άλλων στην κατάθεση της.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατέθεσαν στο Δικαστήριο στελέχη της Eurostat και άλλων ευρωπαϊκών στατιστικών οργανισμών, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν των ενεργειών του κ. Γεωργίου αναφέροντας πως σε όλες τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αρχές ότι τα ζητήματα του ελλείμματος και του χρέους δεν αποτελούν αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου αλλά πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που δεν είναι αντικείμενο συλλογικής συζήτησης και αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου. Επιπλέον, τόνισαν πως τα στοιχεία που παρέδιδε η Ελλάδα μέχρι την έλευση του κ. Γεωργίου ήταν λάθος. Παράλληλα, απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα για τους λίγους μήνες που παρέμεινε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Για την ουσία της υπόθεσης που αφορά την κατηγορία αν διογκώθηκε σκόπιμα το έλλειμμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η σχετική υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση