Νέo "μπλόκο'" στην απόφαση για μη έκδοση των δύο Τούρκων αξιωματικών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 16:42 Νέo "μπλόκο'" στην απόφαση για μη έκδοση των δύο Τούρκων αξιωματικών
- Στον Άρειο Πάγο το ζήτημα της έκδοσης ή μη και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών
- Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε σήμερα έφεση κατά της μη έκδοσης των δύο τελευταίων αξιωματικών
- Οι Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

Στα χέρια των αρεοπαγιτών βρίσκεται πλέον το ζήτημα της έκδοσης ή μη και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Κι αυτό διότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας άσκησε σήμερα έφεση και κατά της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών που αφορούσε τους δύο τελευταίους αξιωματικούς και με την οποία αποφασίστηκε η μη έκδοση τους στην Τουρκία και το ζήτημα θα κριθεί πλέον από τον Άρειο Πάγο, όπως και για τους υπόλοιπους έξι, οι οποίοι κατηγορούνται από τις Τουρκικές αρχές για την απόπειρα πραξικοπήματος. Το Συμβούλιο Εφετών έκρινε αρνητικά το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των δύο με την αιτιολογία ότι από την μία είναι αόριστο και από την άλλη ότι κινδυνεύει η ζωή των αξιωματικών εάν εκδοθούν στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο κ. Λιόγας, αντίθετα έκρινε ότι ο φάκελος που απέστειλαν οι Τουρκικές αρχές είναι πλήρης και πως σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης.

Πλέον ο Άρειος Πάγος έχει τον τελικό λόγο για να αποφασίσει εάν θα εκδοθούν ή όχι οι αξιωματικοί στη γείτονα χώρα ενώ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο μόνος που μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει τη διαδικασία.

Στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υπήρξε το παράδοξο γεγονός εννιά δικαστες και τρία διαφορετικά συμβούλια, να έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κρίσεις σχετικά με το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών. Μόνη εξαίρεση οι εισαγγελείς της έδρας που και στις τρεις συνεδριάσεις του συμβουλίου εφετών ήταν αρνητικοί στην έκδοση τους.

Ωστόσο ακόμα και εάν ο Άρειος Πάγος και ο υπουργός Δικαιοσύνης ταχθούν υπέρ της έκδοσης τους η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα καθυστερήσει καθώς και οι οκτώ έχουν κάνει χρήση των διαδικασιών για την παροχή ασυλού και ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών προσδιορίζεται το νωρίτερο τον προσεχή Απρίλιο.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση