Moody's: Αυξήθηκε το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 09:23 Moody's: Αυξήθηκε το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Οι πολιτικές εξελίξεις και κυρίως οι πρόωρες εκλογές αύξησαν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο διεθνής οίκος Moody's.

Ο οίκος Moody's εκτιμά πως μπορεί οι πρόωρες εκλογές να αύξησαν το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όμως οι πιθανότητες για επιστροφή στη δραχμή είναι χαμηλότερες συγκριτικά με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012.

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται η τυχόν ελληνική έξοδος από το ευρώ ως credit negative, δηλαδή πιστωτικά αρνητική, για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Διαβάστε τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της έκθεσης από τη Moody's.
''Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και είναι προσηλωμένος στην νομισματική ένωση, έχει επίσης πει ότι θα μπορούσε να ζητήσει απάλειψη χρέους από τους εταίρους της ευρωζώνης. Άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πιθανότατα θα αρνηθούν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει διότι θα οδηγούσε σε παρόμοια αιτήματα από άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Μια έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα έδειχνε πως η νομισματική ένωση είναι διαιρέσιμη και όχι μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, αν και η έξοδος της Ελλάδας σήμερα πιθανότατα θα πυροδοτούσε νέα ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η πιστωτική επίπτωση μπορεί να είναι λιγότερο έντονη απ' ότι ήταν το 2012 διότι ο κίνδυνος μετάστασης από ένα Grexit έχει μειωθεί σημαντικά και διότι οι νομοθέτες διαθέτουν πλέον ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν τη ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός''.

Πηγή Euro2day

Προσαρμοσμένη αναζήτηση