Συγκρούσεις αρχαιολόγων με φόντο την Αμφίπολη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 14:58 Συγκρούσεις αρχαιολόγων με φόντο την Αμφίπολη

Ποιοι "συγκρούστηκαν" για τη χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης; Ποιοι είπαν για ασύλητο τάφο και για μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου:Αφορμή οι βολές Κοτταρίδη

Από τα τέλη του 4ου στις αρχές του 2ου αιώνα «κατέβασε» τη χρονολόγηση του μνημείου της Αμφίπολης η Αγγελική Κοτταρίδη σε χθεσινή της ομιλία στον Ιανό αμφισβητώντας για πρώτη φορά δημοσίως την «ηλικία» του τάφου που έχει αναφερθεί πολλές φορές επισήμως από την ανασκαφέα του, Κατερίνα Περιστέρη.

Μπορεί η κυρία Κοτταρίδη – σημειωτέον, κατεξοχήν αρχαιολόγος πεδίου με ανασκαφές και έρευνες που έχουν επίκεντρο τις Αιγές – να εξέφρασε πρώτη φορά την άποψή της επί του θέματος, η χρονολόγηση, όμως, του μνημείου υπήρξε ένα ζήτημα που δίχασε και «άναψε φωτιές» ανάμεσα σε αρχαιολόγους και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η μάχη για τη χρονολόγηση

Η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ επιστημόνων που καταγράφηκε με τη χρονολόγηση της Αμφίπολης πυροδοτήθηκε από την καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ΄Ολγα Παλαγγιά, η οποία οδηγήθηκε στην υπόθεση ότι το μνημείο δεν είναι μακεδονικό και συγκεκριμένα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π. Χ. αιώνα όπως πιστεύεται από την ανασκαφική ομάδα, αλλά είναι ρωμαϊκό, ανήκει στον 1ο αιώνα π. Χ. και μάλιστα συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων. Η κ. Παλαγγιά οδηγήθηκε σ' αυτή την υπόθεση από την μελέτη της γλυπτικής του μνημείου, κυρίως από τις Καρυάτιδες. Η αλήθεια είναι ότι με την άποψή της αυτή η κυρία Παλαγγιά δεν ήρθε σε αντίθεση μόνο με την ανασκαφέα αλλά και με την πλειονότητα των αρχαιολόγων που παρακολούθησαν τις εξελίξεις και που συμφώνησαν με τη χρονολόγηση της Κατερίνας Περιστέρη.

Η θέση αυτή δεν άργησε να προκαλέσει τη μήνη της Κατερίνας Περιστέρη. «Ο τάφος είναι μοναδικός και δεν είναι ρωμαϊκός»: Λίγα εικοσιτετράωρα μετά η Κατερίνα Περιστέρη ξέσπασε κατά συναδέλφων της που χρονολόγησαν το μνημείο από μακριά και από φωτογραφίες. Επέμενε ότι ο τάφος είναι μακεδονικός και ανάγεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι π.Χ. Οι βολές της «έδειξαν» ευθέως την καθηγήτρια Ολγα Παλαγγιά που μίλησε για την κατ’ εκτίμηση χρονολόγηση του τύμβου Καστά στους ρωμαϊκούς χρόνους – μεταξύ άλλων και στο TheTOC.gr.

Οι Καρυάτιδες "κατεβάζουν" τη χρονολόγηση και κατά Κοτταρίδη

Είναι ενδιαφέρον ότι και η κυρία Κοτταρίδη χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα των Καρυάτιδων για να διατυπώσει τη δική της θέση, σύμφωνα με την οποία το μνημείο είναι νεώτερο του 4ου αιώνα πλην, όμως, όχι του 1ου – όπως είπε η κυρία Παλαγγια – αλλά του 2ου. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Κοτταρίδη στις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» του Ιανού και στη δημοσιογράφο, Μαργαρίτα Πουρνάρα, «αυτές τις Καρυάτιδες – (εκτός κι) αν μου φέρει κάποιος στοιχεία - δεν μπορώ να τις «βάλω» στον 4ο αι».  

Η κυρία Κοτταρίδη διαφώνησε και με όσους υπέθεσαν ότι στο μνημείο της Αμφίπολης βρίσκεται μέλος ή μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς επίσης και με όσους έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι ο τάφος είναι ασύλητος. «Δεν πιστεύω ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί», είχε αναφέρει ήδη από το πρώτο στάδιο της ανασκαφής η κυρία Περιστέρη, για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι ο τάφος έχει λεηλατηθεί.

Πιθανοί ένοικοι: Τα σενάρια για τα μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου

Κι όσο για την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι τα ονόματα είχαν «πέσει βροχή» από αρχαιολόγους και επιστήμονες. Μεταξύ των 14 θεωριών που διατυπώθηκαν για την ταυτότητα του νεκρού είχαν ακουστεί ονόματα όπως της Ρωξάνης, του Αλέξανδρου Δ΄, της Ολυμπιάδας, της Κλεοπάτρας, του Ηρακλή, του Φιλίππου του Αριδαίου και του Φιλίππου Β΄

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση