To κρυφό plan B: Χαλίφης στη θέση του... ΔΝΤ ο ίδιος ο Σόιμπλε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 15:42 To κρυφό plan B: Χαλίφης στη θέση του... ΔΝΤ ο ίδιος ο Σόιμπλε

Κλείσιμο της αξιολόγησης την άνοιξη με συμμετοχή του ΔΝΤ και πιθανόν νέα μέτρα ή αποχώρηση του ΔΝΤ και νέο Μνημόνιο αποκλειστικής επιρροής Σόιμπλε;

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει ανοιχτά πλέον την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ωστόσο το δίλημμα που θέτει πλέον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αμείλικτο: Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί νέο Μνημόνιο και μάλιστα μόνο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς τα άλλα δύο μέρη της τρόικας που είναι ελαφρώς πιο φιλικά με την Ελλάδα, δηλαδή την Κομισιόν και την ΕΚΤ. 

Αυτό που πρακτικά βάζει πλέον στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ότι σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που ψηφίστηκε και από τη γερμανική Βουλή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει προχωρήσει σε νέα συμφωνία με μοναδικό συμβαλλόμενο τον «γερμανοκρατούμενο» ESM και φυσικά θα πρέπει να  ακολουθήσουν νέες εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια σε περίοδο που τρεις χώρες της ευρωζώνης (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές εντός του έτους. 

Σημειώνεται ότι επικεφαλής του ESM είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ένας τεχνοκράτης που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του γερμανού ΥΠΟΙΚ, δηλαδή με άλλα λόγια, η πορεία της αξιολόγησης αλλά και γενικότερα οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις διαθέσεις του Β. Σόιμπλε. 

Παράλληλα, ένα νέο Μνημόνιο θα σημάνει και νέα μέτρα, καθυστέρηση της αξιολόγησης επί μήνες και νέο γύρο αβεβαιότητας γύρω από τη χώρα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε ο ίδιος ο Σόιμπλε έσπευσε να ...συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση ότι δε θα της σύστηνε να ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ. 

Για το λόγο αυτό, το νέο δίλημμα που διαμορφώνεται για την ελληνική κυβέρνηση είναι ουσιαστικά το εξής: Κλείσιμο της αξιολόγησης την άνοιξη με συμμετοχή του ΔΝΤ και πιθανόν νέα μέτρα ή αποχώρηση του ΔΝΤ και νέο Μνημόνιο  αποκλειστικής επιρροής Σόιμπλε. 

Το νέο μήνυμα μέσω Handelsblatt

Τα όσο διέρρευσαν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είναι χαρακτηριστικά τον προθέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση στο ελληνικό ζήτημα και πλέον ο ίδιος και το κόμμα του βαδίζουν προς μια προεκλογική περίοδο, υπό την πίεση της ακροδεξιάς. 

«Κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν ήδη ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μια διάσωση χωρίς το ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο αποχωρήσει, το νυν πρόγραμμα θα τελείωνε και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα», επισημαίνουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Handelsblatt. «Τότε όμως μόνον με τον ESM», αξιώνουν οι ίδιες πηγές, διότι το υπόλοιπο της Τρόικας, αποτελούμενο από ΕΕ και ΕΚΤ, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο».

Για το θέμα μάλιστα επίκειται και συνάντηση του Β. Σόιμπλε με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες πληροφορίες για την προετοιμασία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ σε μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είχε δημοσιεύσει και η γερμανική Bild, με το υπουργείο επισήμως να το διαψεύδει.

Η προαναγγελία Ρέγκλινγκ και η «ευχή» της ελληνικής κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι προ ημερών στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε μιλήσει ανοιχτά για την ύπαρξη plan B σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Αν το ΔΝΤ θελήσει να μην συμμετέχει θα είναι μια καλή εξέλιξη όχι μονό για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης», είχε σχολιάσει την Τρίτη ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνεται ότι και κατά της διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει: «Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019; Είναι καταστροφική εξέλιξη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα;».

Μεταστροφή Σόιμπλε ή τακτικισμοί λόγω εκλογών;

Σύμφωνα με την Handelsblatt, αναλυτές στο Βερολίνο δεν αποκλείουν να πρόκειται απλώς για κινήσεις τακτικής του γερμανού υπουργού. Αφενός για να διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ τα μέτρα θα είναι πολύ πιο αυστηρά και αφετέρου για να ασκήσει πιέσεις στο ίδιο το Ταμείο προκειμένου να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του.

Όπως και να έχουν τα πράγματα για τη γερμανική κυβέρνηση η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, παρατηρεί η εφημερίδα.

«Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές αιωρείται η απειλή ψηφοφορίας στην Bundestag για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την οποία η χριστιανική ένωση μπορεί να εξέλθει μόνον ηττημένη: είτε να ψηφίσει παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιστάσεις υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά του AfD (σσ. εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία). Είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να διαγράψει και τα χρήματα που της έχει ήδη δώσει».

Deutsche Welle: Τα δύο σενάρια του Σόιμπλε

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Welle, για τον Β. Σόιμπλε υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια όσον αφορά την τύχη του ελληνικού προγράμματος.

Το θετικό σενάριο θέλει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινούνται από τις θέσεις τους και να προβαίνουν σε ορισμένες παραχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει εντέλει συμφωνία και με το ΔΝΤ. Η πλέον αισιόδοξη εκδοχή αυτού του σεναρίου προβλέπει την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων πριν την πρώτη κρίσιμη κάλπη της χρονιάς, τις ολλανδικές εκλογές στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο η αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πρέπει να κριθεί άκυρο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο μνημόνιο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούν να εκταμιευτούν και νέες δόσεις προς την Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγούσε πιθανότατα σε άλλο ένα «καυτό» ελληνικό καλοκαίρι. Στο παρά πέντε της γερμανικής κάλπης πρόκειται σίγουρα για το πλέον απευκταίο σενάριο για τους Μέρκελ και Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να προνοεί όμως και γι΄ αυτή την περίπτωση, διαβεβαιώνοντας ήδη και ενόσω πρόκειται ακόμη για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο πως οτιδήποτε «νέο» αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα θα είναι αναμφίβολα πιο σκληρό.

Το μήνυμά του προς τους βουλευτές λοιπόν θα είναι ότι «μπορεί να μην καταφέραμε να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο καράβι, ωστόσο νέος καπετάνιος αναλαμβάνει ο ευρωπαϊκός και υπό γερμανική καθοδήγηση μηχανισμός ESM», που θα μπορεί να ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά και από τους ίδιους τους βουλευτές.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση