Σόιμπλε: H γερμανική Βουλή δεν θα ψηφίσει νέα συμφωνία αν φύγει το ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 18:15 Σόιμπλε: H γερμανική Βουλή δεν θα ψηφίσει νέα συμφωνία αν φύγει το ΔΝΤ

Επανήλθε, και μάλιστα δριμύτερος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στο θέμα του τι θα συμβεί εάν η το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε τόνισε για ακόμη μία φορά πως «χωρίς το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει». «Και πρέπει να πάρουμε άδεια από τη Βουλή για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Δεν θα πρότεινα στους Έλληνες να δοκιμάσουμε να πάρουμε την άδεια του γερμανικού κοινοβουλίου» πρόσθεσε με νόημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και με μία κάποια δόση ειρωνείας. 

«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίστηκε από την αρχή στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο για αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα». 

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να δείξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται και ρητεί όσα συμφωνήθηκαν. «Για αυτό άλλωστε ο Τσίπρας έκανε εκλογές προκειμένου να εφαρμόσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί και τις κέρδισε τις εκλογές. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για την Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα» είπε χαρακτηριστικά.

Nέες εγγυήσεις ζητά το ΔΝΤ 

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω δεσμεύσεις φέρεται να ζητά ττο ΔΝΤ προκειμένου να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, και όλα αυτά μία μόλις εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουραρίου. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου» ανέφερε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη. 

thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση