Ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση; Οι συνεργασίες που... βγάζει η κάλπη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 08:45 Ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση; Οι συνεργασίες που... βγάζει η κάλπη

- Κλειδί του σχηματισμού κυβέρνησης το τρίτο κόμμα στη Βουλή
- Ποιοι κλείνουν το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των εκλογών
- Ποιο είναι το κόμμα που δεν μπορεί να κυβερνήσει με όποιον και αν συνεργαστεί

Δέκα μέρες πριν την κάλπη και μόνο ένα είναι βέβαιο. Αυτή η κάλπη είναι η πλέον απρόβλεπτη απ' όλες στην μεταπολιτευτική περίοδο για τη χώρα.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να κερδίζουν τη μάχη του δικομματισμού οδηγώντας τα μικρότερα κόμματα σε μικρά ποσοστά που τα φέρνουν ακόμη και εκτός Βουλής, όμως όλα δείχνουν ότι ο δικομματισμός δεν φέρνει και κυβέρνηση ενός κόμματος.

Κάπως έτσι θεωρείται σχεδόν δεδομένη η ανάγκη συνεργασίας την επομένη των εκλογών έτσι ώστε να μην πάει η χώρα σε δεύτερες εκλογές που θα ρίξουν στα... τάρταρα την οικονομία.

Για πολλούς, ειδικά διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, είναι δεδομένη η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας όμως τα πράγματα περιπλέκονται.

Ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι.
Βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι το ΚΚΕ, παρά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται μάλλον προεκλογικού χαρακτήρα και μάλλον με στόχο άντλησης ψήφων από τα αριστερά του.
Εδώ έρχεται στην πρώτη θέση για συνεργασία το Ποτάμι, το κόμμα μοιάζει κοντά στην τρίτη θέση και με ποσοστό που μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση δύο κομμάτων. Ο κ. Θεοδωράκης μιλά ανοιχτά για ανάγκη συνεννόησης, ακόμη και για κυβερνητική συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει να εννοηθεί ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τον έναν και με τον άλλο.
Αμέσως μετά σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται οι ΑΝΕΛ οι οποίοι όμως μοιάζουν να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη βουλή και το ερώτημα είναι εάν αρκεί μόνο η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εδώ βέβαια μπαίνουν στο τραπέζι και ιδεολογικοί όροι κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι σαφής η έκκληση Καμμένου σε συνεργασία.
Τρίτη περίπτωση αυτή του ΠΑΣΟΚ, αν και από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με κανένα από τα λεγόμενα μνημονιακά κόμματα. Οι ανάγκες της χώρας ωστόσο ίσως το επιβάλουν ώστε η χώρα να μην πάει σε δεύτερες εκλογές. Αυτό θα συζητηθεί μόνο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα, λάβει δηλαδή της τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση πολύ δύσκολα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.
Μόνο βέβαιο είναι ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί με πυλώνα το δεύτερο κόμμα των εκλογών. Το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα κάνει απαγορευτικό το ενδεχόμενο αυτό για τον δεύτερο των εκλογών.

newsit,gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση