Προληπτικά μέτρα ή εκλογές: Ώρα μηδέν για το μεγάλο δίλημμα στο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 09:31 Προληπτικά μέτρα ή εκλογές: Ώρα μηδέν για το μεγάλο δίλημμα στο Μαξίμου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που τείνει να λάβει «υπαρξιακό χαρακτήρα» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Βρείτε τα με τους Θεσμούς». Σε αυτές τις πέντε λέξεις συνοψίζεται το νόημα των όσων είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Με αυτές τις πέντε λέξεις έβαλε επίσης, και με πολύ σαφή τρόπο, ένα τέλος στις όποιες προσδοκίες και ρητορείες περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συνεπώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που τείνει να λάβει «υπαρξιακό χαρακτήρα» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εντός των επόμενων δέκα ημερών, θα πρέπει να επιλέξει εάν θα ακολουθήσει το δρόμο του συμβιβασμού ή εκείνον της ρήξης, μιας ρήξης που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε εκλογές. Στην πρώτη περίπτωση θα κληθεί να υποστηρίξει τη λήψη σκληρών προληπτικών μέτρων, λαμβάνοντας ίσως κάποιο αντιστάθμισμα από τους δανειστές. Στη δεύτερη, διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία και να ρίξει το κόμμα στην άβυσσο.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση δείχνει να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενόψει και της συνεδρίασης του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ερχόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν οι δύο κρίσιμες εκθέσεις που συνέταξαν στελέχη του Ταμείου, εντός των οποίων βρίσκεται και η περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια κρίσιμη ή εντυπωσιακή απόφαση για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν πλέον απειλητικά. Κατά γενική ομολογία, το ενδεχόμενο να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες και να ληφθεί απόφαση επί της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες της να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ζωντανές, θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει κλείσει και συμφωνήσει στα πάντα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας, η εικόνα του αδιεξόδου στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης παραμένει, με την ελληνική πλευρά να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο μιας μερικής προληπτικής νομοθέτησης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πλέον ένα κοινό μέτωπο των δανειστών για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ειδικότερα, το θέμα της εκ των προτέρων νομοθέτησης δεν τίθεται πια μόνο από το ΔΝΤ αλλά και από την Ευρώπη. Τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία. Ακόμη, και παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, η κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να επιδιώξει να περισώσει κάτι από τις συντάξεις. 

Στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιμονή του τελευταίου να ζητά εκλογές, ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως ορισμένες από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν και ...κάλπες.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συνεχείς και αλλεπάλληλες υποχωρήσεις προς τους δανειστές -χωρίς μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ορατό το ενδεχόμενο απεμπλοκής με έξοδο στις αγορές το 2018- ήδη οδηγούν σε δημοσκοπική κατάρρευση τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν δεν αντιστραφούν είναι πιθανόν να οδηγήσουν και σε πραγματική εξαΰλωση των εκλογικών ποσοστών του συγκυβερνώντος κόμματος. 

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη σημασία στην τροπή που λάβει η διαπραγμάτευση έχουν, όπως είναι φυσικό, και οι συσχετισμοί εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Παρότι αρκετά στελέχη έχουν διαμηνύσει πως δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το τάδε ή το δείνα μέτρο, εάν αυτό χρειαστεί, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε συμφωνία θα μπορέσει να την παρουσιάσει με έναν τρόπο που θα περάσει από τη Βουλή. Αίνιγμα ωστόσο παραμένει το πώς ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να συναρμόσει μια επώδυνη συμφωνία με την πρόσφατη δέσμευσή του ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση