Βήμα από τον Τσίπρα θέλουν οι δανειστές για να αρθεί το αδιέξοδο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 21:50 Βήμα από τον Τσίπρα θέλουν οι δανειστές για να αρθεί το αδιέξοδο

Μια «θετική δήλωση προόδου» στο επικείμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Δευτέρα.

Μια «θετική δήλωση προόδου» εμφανίζεται αυτή την ώρα το καλύτερο δυνατό σενάριο για το επικείμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η Αθήνα παίζει «κατενάτσιο» και δεν έχει απαντήσει στους δανειστές για το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ.ευρώ ενώ νέα μηνύματα «ανταλλάχθηκαν» δια ζώσης και εκ του μακρόθεν για την αναγκαιότητα παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περισσότερο ωμά  από ποτέ - καθώς μιλούσε ως ΥΠΟΙΚ στο εθνικό του κοινοβούλιο  ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στην Ολλανδία- είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Προφανώς εννοώντας ότι απόσυρση του Ταμείου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τις οποίες έχει περιγράψει πρώτος ο Σόιμπλε.

Ενώ και «απαιτητικός» φίλος της Ελλάδας Πιέρ Μοσκοβισί φέρεται να προέτρεψε τον έλληνα πρωθυπουργό να κάνει το βήμα προς τη συμφωνία.  « Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου)» είπε ο κ.Μοσκοβισί σε δηλώσεις του στο δελτίο του ΣΚΑΙ. Ο κοινοτικός επίτροπος μετέφερε στην Αθήνα και την θέση ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και κάτω από τις λέξεις κρυβόταν το μήνυμα «κάντε ότι πρέπει για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Πρέπει να βιαστείτε είπε ο Μοσκοβισί στον Τσίπρα
Πρέπει να βιαστείτε είπε ο Μοσκοβισί στον Τσίπρα

Ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ και η υπόσχεση Τόμσεν...να διορθωθεί     

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο την πιο ευχάριστη προοπτική έθεσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να αλλάξει τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία εφόσον λάβει τα στοιχεία του 2016 αν και υπερασπίστηκε απολύτως τις μεθόδους του Ταμείου. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει «τοποτηρητή» του ΝΔΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για να «επιβλέψει» τα στοιχεία που θα συμφωνήσουν Eurostat και Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ λίγες μέρες πριν άφηνε αιχμές και κατά της Αθήνας και κατά των Βρυξελλών για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Η ΕΛΣΤΑΤ μετά το θόρυβο ανακοίνωσε πως η παρουσία του παρατηρητή δεν θα είναι μόνιμη!           

Νέος γύρος επαφών από Δευτέρα με στόχο μια δήλωση προόδου στο Eurogroup 

Μετά τη σημερινή συνάντηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες επαφές της τελευταίας στιγμής μέχρι τη Δευτέρα.  

Χρόνος για συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρχει 

 Χρόνος για να υπάρξει πλήρης συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει.

Έτσι, αναζητείται μια γραπτή δήλωση των υπουργών Οικονομικών η οποία θα αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης που είναι:

1.      Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2018 αλλά και ο ορισμός της χρονικής περιόδου για την οποία θα διατηρηθούν αυτά τα πλεονάσματα

2.      Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  

3.      Η εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η δήλωση προόδου, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών Αθήνα προκειμένου να κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε επίπεδο… Hilton’s Group θα αναζητηθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup: η επόμενη τακτική συνεδρίαση είναι στις 20 Μαρτίου χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης ακόμη και πριν συσκεφτούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο.

Τρεις σημερινές δηλώσεις, αποκάλυψαν τις προσπάθειες σύγκλισης που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές:

1.      Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε το δόγμα «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Ωστόσο άφησε ανοικτή τη χαραμάδα τα μέτρα να ενταχθούν σε ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση του αφορολογήτου ενδεχομένως θα μπορούσε να «χωρέσει» σε ένα συνολικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει άλλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών όπως για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ στα νησιά που είναι και ευαίσθητα πολιτικά θέματα για την σημερινή κυβέρνηση.

2.      Ο Ντάισελμπλουμ υπαναχώρησε από τη χθεσινή απόλυτη δήλωση περί «μη πιθανότητας συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας» ενώ για αυτή τη δήλωση κοινοτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

3.      Ο Πολ Τόμσεν, για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να «διορθώσει» τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν υπάρξουν σαφή στοιχεία για το 2016. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση