Πίεση στον Τσίπρα να κάνει το «επόμενο βήμα» και απειλές για χρεοκοπία χωρίς το ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 09:56 Πίεση στον Τσίπρα να κάνει το «επόμενο βήμα» και απειλές για χρεοκοπία χωρίς το ΔΝΤ

Τι ζήτησε ο Μοσκοβισί πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ασφυκτική πίεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας άσκησε  ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν σαφής στις κλειστές συναντήσεις και ζήτησε τη δέσμευση για την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019.

Τόσο στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ . Μοσκοβισί ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος.

Ζήτησε να υπάρξει πριν από το Eurogroup σαφής δέσμευση για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων στο ύψος που ζητά το ΔΝΤ ύψους 2% του ΑΕΠ.

Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Τώρα εξαρτάται από εκείνον…».

Το μήνυμα και μάλιστα δημοσίως ήταν ξεκάθαρο από τον Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «το επόμενο βήμα», μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, με αντιπροτάσεις για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο στην αξιολόγηση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου)».

Μετά τη συνάντηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα, και την προτροπή προς τον πρωθυπουργό να το σκεφτεί και να κάνει κίνηση όλα δείχνουν ότι οι επόμενες μέρες θα έχουν έντονο παρασκήνιο με κινήσεις και επαφές της τελευταίας στιγμής.

Πάντως την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. «Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», συνέχισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Τσίπρας: «Καταστροφή» κάθε συζήτηση ακόμη και για μέτρα, ύψους ενός ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «εντυπωσιακή υπερ- απόδοση της ελληνικής οικονομίας και για ανάπτυξη 2,5% το τρέχον έτος» ενώ τόνισε «την ανάγκη να αναγνωριστούν τα νούμερα και οι θυσίες του ελληνικού λαού».

«Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η οικονομία έχει σημαντική υπεραποδοση» τόνισε, μεταξύ άλλων, και εξήρε την επίτευξη των στόχων, τόσο σε επίπεδο δημόσιων εσόδων, όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Το μήνυμα είναι “φθάνει πια η λιτότητα στην Ελλάδα”» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, και χαρακτήρισε ως «καταστροφή» κάθε συζήτηση ακόμη και για μέτρα, ύψους ενός ευρώ.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για ένα μείγμα πολιτικών, το οποίο όμως, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, την ανάγκη «ανακούφισης» από τη λιτότητα και ουσιαστικής ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση