Γερμανική κυβέρνηση για Eurogroup: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση – Πάρτε μέτρα για συντάξεις, φορολογικό, εργασιακά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 20:35 Γερμανική κυβέρνηση για Eurogroup: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση – Πάρτε μέτρα για συντάξεις, φορολογικό, εργασιακά

- “Το χρέος δεν είναι σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα”, τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
- Υπάρχει ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι, αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων
- Εκφράζεται η αισιοδοξία πως η αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει σύντομα

Ανακοίνωση για το χθεσινό Eurogroup εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία, τονίζοντας πως θα πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει σύντομα, κάτι που αναμένεται και να συμβεί.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κριθεί αν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται πως υπάρχει ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.

Επιπλέον, αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και το φορολογικό και για το 2017 η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 2,7%.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει πως "είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μεχρι το καλοκαίρι του 2018" και ξεκαθάρισε ότι "το χρέος δεν είναι το σημαντικό προβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική".

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα το μεσημέρι ο Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες, τόνισε πως αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει άλλες περικοπές στις συντάξεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν επιμένει κιόλας να τις κάνει. Απλά της δίνει το… περιθώριο να τις κάνει αργότερα. Αλλά να τις κάνει.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα: "Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα".

Και αφού κουνάει το… καρότο με την μετάθεση για αργότερα της περικοπής των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβαλε και το… μαστίγιο: ζήτησε τώρα αλλαγές στο φορολογικό και τα εργασιακά! Ο Σόιμπλε είπε, επίσης ξεκάθαρα, ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup, ο Σόιμπλε δεν έκανε τίποτα άλλο από το να την υποβαθμίσει. "Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας" χθες στο Eurogroup, αλλά "σημειώθηκε πρόοδος", εξήγησε, σημειώνοντας πως πλέον οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

"Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση", επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως "υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής". Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας "δεν είναι το χρέος", αλλά οι μεταρρυθμίσεις.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση