Η αυτοδυναμία και ο συνασπισμός με άλλα κόμματα – Οι ελπίδες και οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζει η Νέα Δημοκρατία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 08:20 Η αυτοδυναμία και ο συνασπισμός με άλλα κόμματα – Οι ελπίδες και οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ, που ελπίζει η Νέα Δημοκρατία

- Η γκάφα που θα “κόψει” την αυτοδυναμία ο μεγάλος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ
- Η συσπείρωση το κλειδί για τον Αντώνη Σαμαρά
- Κανείς δεν θέλει δεύτερες εκλογές, αλλά πρέπει να βρεθούν και οι συμμαχίες

Έξι ημέρες έμειναν, λένε στην Κουμουνδούρου και πρέπει η μάχη να δοθεί πόρτα, πόρτα ώστε να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Το μεγάλο βάρος θα δοθεί στους νέους ανθρώπους και στα μηνύματα ελπίδας για αλλαγές, ωστόσο εκείνο που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλο από το ... ατύχημα λίγες ώρες πριν την κάλπη, οι δηλώσεις εκείνες στελεχών που μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την τακτική της στην πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι αποτελεί εκείνη πυλώνα σταθερότητας και ο λαός δεν έχει λόγο να μπει σε περιπέτειες, ενώ την ίδια ώρα με την χρήση θετικών μηνυμάτων, όπως οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και οριστική έξοδο από το μνημόνιο η Συγγρού ελπίζει να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και να τους πείσει να πάνε στην κάλπη.

Οι έρευνες στην εκλογική βάση ενόψει εκλογών δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Σε αυτούς στοχεύει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κλειδί όλως των εξελίξεων θα είναι η αυτοδυναμία, καθώς η πρωτιά στις εκλογές θεωρείται δεδομένη.

Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες. Ουσιαστικά τα περισσότερα από τα κόμματα δεν θέλουν να υπάρξουν και δεύτερες εκλογές. Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και οι “μικροί” βλέπουν ότι δεύτερες συνεχόμενες κάλπες θα αυξήσουν την πόλωση με αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών τους και μαζί τη συρρίκνωση των διαπραγματευτικών τους χαρτιών.

Ο πολυκερματισμός ωστόσο φέρνει πονοκεφάλους. Εάν κανείς εξαιρέσει τη Χρυσή Αυγή με την οποία ουδείς επιθυμεί να συνεργαστεί η ύπαρξη πολλών κομμάτων κοντά στο 4% με 5% εντός της βουλής κάνει τις συνεργασίες πολύ δύσκολες καθώς εκτός από το ποια θα είναι τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή ρόλο θα παίξει και ο αριθμός των βουλευτών που θα έχουν, εάν δηλαδή θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με μόνο δύο κόμματα ή εάν θα χρειαστεί ευρύτερος συνασπισμός.

Στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα από δύο κόμματα τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πλην του ΚΚΕ δεν επιθυμεί συνεργασία με κανέναν άλλο. Ωστόσο τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά του Ποταμιού τα μηνύματα είναι θετικά προς μια συνεργασία και το ερώτημα είναι εάν αυτή μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Είναι σαφέρς ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις για μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ με σχεδόν δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ για συμμετοχή σε κυβέρνηση ακόμη και εάν αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μένει ανοιχτό το ερώτημα εάν αρκεί η συμμετοχή του Ποταμιού για το σχηματισμό κυβέρνησης.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση