Οι New York Times στο... μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Πόσο άλλαξε από το 2012

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 08:38 Οι New York Times στο... μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Πόσο άλλαξε από το 2012

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τους New York Times που προσπάθησαν να καταλάβουν πόσο έχει αλλάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι New York Times προσπάθησαν να καταλάβουν πόσο έχει αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2012 δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μετατράπηκε από μικρομεσαίο κόμμα, σε κόμμα εξουσίας. Από... "φλογερός αριστερός" και "φονική απειλή" για το ευρώ, ένας ηγέτης που διαπραγματεύεται για τα πάντα, εκτός από τη... γραβάτα!

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος της αριστεράς που μπορεί κάλλιστα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεχόταν πρόσφατα ερωτήσεις από το κοινό στο Twitter» επισημαίνεται στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ότι σε μια από τις ερωτήσεις είπε ότι «δεν πρόκειται να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».

«Ο κ. Τσίπρας, παιδικά όμορφος στα 40 του, ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πιθανόν θα γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές την επόμενη Κυριακή. Έχει πια μια πιο βελτιωμένη εικόνα από το 2012 όταν πρωτοεμφανίστηκε», αναφέρει η δημοσιογράφος.

«Τότε ήταν συνήθως φλογερός αριστερός, που αποτελούσε "φονική απειλή" για το ευρώ, την ΕΕ και ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία, αν υλοποιούσε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή και τα δύο. Σήμερα, έχει μαλακώσει τη ρητορική του και κάνει επαφές με ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και με εκείνους με διαφορετικές απόψεις. Αυτές τις μέρες, ο κ. Τσίπρας είναι πιο πιθανό να μιλήσει για διαπραγμάτευση και την ανάγκη δημιουργίας ενός "σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους", χωρίς διαφθορά, παρά να υποστηρίξει τη χρεοκοπία», συνεχίζει.

Κάποτε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας είχε ένα κάδρο του Τσε Γκεβάρα πάνω από το γραφείο του. Πλέον όμως έχει ανακαινίσει το χώρο και έχει μόνο έναν κόκκινο πίνακα στον τοίχο του: δυο ταύροι κοιτάζουν ο ένας τον άλλο. Ο κ. Τσίπρας λέει πως απεικονίζει την επιθετικότητα που υπάρχει στην Ευρώπη.

«Μιλάει ήρεμα και γελάει πολύ. Δεν έχει φορέσει γραβάτα απ’ όταν ήταν φαντάρος και δεν σκοπεύει να αλλάξει τώρα. «Νομίζω αν υπάρχει κάτι που εκτιμά ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ και σε εμένα είναι πως δεν έχουμε τη νοοτροπία των άλλων κομμάτων, με συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος και συμπεριφοράς», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά από τόσα χρόνια, στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση φόρων, ο κ. Τσίπρας προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα, στο οποίο αυτοί έρχονται πρώτοι» υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times.

«Έχει υποσχεθεί πως από την πρώτη μέρα της κυβέρνησής του θα αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε φτωχά νοικοκυριά και θα μοιράσει κουπόνια φαγητού σε άπορες οικογένειες», αναφέρει η συντάκτης.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται «υποσχέσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έκανε σαφές» ότι αναμένει από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από τη Γερμανία, παραχωρήσεις σχετικά με το «δυσβάστακτο χρέος» της χώρας.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι «σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, αμφισβητούν τη γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συζήτησης».

Τέλος, σημειώνεται η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού».

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση