Επικοινωνία Τσίπρα με Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 18:58 Επικοινωνία Τσίπρα με Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

«Η περιγραφή των μέτρων για ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή γίνει αργότερα» τόνισε ο κ. Ράις

«Η περιγραφή των μέτρων για ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή γίνει αργότερα». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Ο κ. Ράις γνωστοποίησε μάλιστα ότι για το ελληνικό ζήτημα υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο φαίνεται πως επιβεβαίωσε ένα χάσμα απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε το πρόβλημα επιμένοντας σε μία “πολιτική λύση”, ωστόσο η κ. Λαγκάρντ επέμενε στις θέσεις της και στην απόλυτη τήρηση των κανόνων του ΔΝΤ.

Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

ΔΝΤ: Να δεσμευτεί προκαταβολικά η ΕΕ για το χρέος

Η περιγραφή των μέτρων για ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή γίνει αργότερα, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, που επιβεβαίωσε την επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκαρντ.

“Το ΔΝΤ θέλει σαφή και αναλυτική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο”, τόνισε ο Ράις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου όπως αυτή εκφράστηκε μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Αναφορικά με την συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Ράις υποστήριξε ότι η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι είναι επιθυμία του Ταμείου να μετέχει με χρηματοδότηση αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν κι εφόσον υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και η ρύθμιση του χρέους.

“Είναι η προσέγγιση που έχουμε επαναλάβει εδώ και καιρό,” σημείωσε ο Τζέρι Ράις, προσθέτοντας πως “χρειαζόμαστε προκαταβολική συγκεκριμένη δέσμευση για ένα ισχυρό πακέτο στην ελάφρυνση χρέους, το οποίο ωστόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα”.

Όπως είπε, αναμένει να γίνει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσει το ταμείο να πάει πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ.

Αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι “πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Ολοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινήσεις.

Αναφορικά με το θέμα των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής πριν τον Απρίλιο με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημέρωση ότι θα εκδώσουμε νέες προβλέψεις για την Ελλάδα», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο.

Ο ίδιος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ-Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Το Grexit

Ο Τζέρι Ράις ερωτήθηκε και για τους λόγους που δεν υπάρχει ανάλυση του ΔΝΤ που να εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος του ευρώ ή όχι.

Όπως απάντησε είναι επιθυμία της χώρας να διατηρήσει την θέση της στην ευρωζώνη και είναι επίσης προτεραιότητα για τις άλλες χώρες-μέλη. Αυτά είναι σημαντικές παράμετροι που το Ταμείο λαμβάνει υπόψη.

Σε ερώτηση εάν είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη ο ίδιος απάντησε «ναι».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση