Τσίπρας: Σηκώσαμε το βάρος, δικαιούμαστε πρωταγωνιστικό ρόλο!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 08:49 Τσίπρας: Σηκώσαμε το βάρος, δικαιούμαστε πρωταγωνιστικό ρόλο!

Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, την οποία πολλοί "ονειρεύονται" και φαίνεται πως προετοιμάζουν οι "ισχυροί" της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) φέρνει ξανά στο επίκεντρο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει πως η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «αν διασφαλίσουμε ότι όλοι είμαστε σε ένα πλοίο που πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα, δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένοι επιθυμούν να μείνουν στις καμπίνες τους, να κλειδώνουμε τις πόρτες σε όσους επιθυμούν να βγουν στο κατάστρωμα».

Και αναφερόμενος στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει πως «ο ελληνικός λαός, έχει κουβαλήσει στις πλάτες του δυσανάλογο βάρος στο όνομα της Ευρώπης, αφού βρεθήκαμε στο επίκεντρο τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης. Και σηκώσαμε το βάρος, δεδομένης της επιλογής μας να παραμείνει η χώρα στον πιο προωθημένο πυρήνα ολοκλήρωσης, στην ευρωζώνη και στο Σένγκεν. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός καλεί «να αποτρέψουμε την εξασθένηση των ευρωπαϊκών πολιτικών της συνοχής και της σύγκλισης» σημειώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Αλλιώς, το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών κοινωνιών συνεχώς θα διευρύνεται, όχι μόνο στις λιγότερο, αλλά και στις περισσότερο ισχυρές οικονομικά χώρες».

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση