Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί, δύσκολα συμφωνία στις 7 Απριλίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 19:24 Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί, δύσκολα συμφωνία στις 7 Απριλίου

Χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις πολύ χαμηλές προσδοκίες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις πολύ χαμηλές προσδοκίες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο βασικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την επιστροφή των τελευταίων στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου του Eurogroup ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι «θα τελειώσουμε στις 7 Απριλίου», ημερομηνία του επόμενου Eurogroup.

Το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις είχε καταστεί σαφές από νωρίς, στη συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών που προηγήθηκε του Eurogroup.

Ντάισελμπλόυμ: Κανείς δεν εγγυάται ότι θα τελειώσουμε στις 7 Απριλίου

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αλλά κάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών. Υπάρχει ισχυρή βούληση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε με νόημα:

«Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό».

Μοσκοβισί: Αγορά εργασίας και συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοικτά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

«Για την Ελλάδα είχαμε μια συζήτηση που μας επέτρεψε να αποσαφηνίσουμε τις επόμενες φάσεις των εργασιών μας. Η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη. Για αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες και ταχύτατες διαδικασίες. Προφανώς έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν για να φτάσουμε σε κοινό πεδίο. Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Καμπανάκι κινδύνου από τον Ρέγκλινγκ

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε από τη μεριά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η αξιολόγηση πρέπει μα ολοκληρωθεί πριν τον Ιούλιο που έχει πληρωμές η Αθήνα» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Τι έγινε στο μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε

Νωρίτερα, στο μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Όπως ανέφερε πηγή του ευρωσυστήματος στο ΚΥΠΕ, οι θεσμοί και οι εταίροι ζήτησαν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου. Πηγή μάλιστα του ευρωσυστήματος εκτίμησε ότι η δέσμευση θα έπρεπε να είναι πολύ ισχυρή αυτή τη φορά, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση