Χαμός με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ: "Φάγατε τα λεφτά σε αλκοόλ και γυναίκες"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 08:42 Χαμός με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ: "Φάγατε τα λεφτά σε αλκοόλ και γυναίκες"

- Κάθε μέτρο και όριο ξεπέρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
- Κατηγόρησε συλλήβδην τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ότι "ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες"!
- Αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ευρωκοινοβούλιο
- "Απαράδεκτες" και "προσβλητικές" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο
- Να μη... νιώθουν προσβεβλημένοι κάλεσε τους ευρωβουλευτές που είχαν γίνει έξαλλοι μαζί του!

Μία άνευ προηγουμένου δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θέλοντας να υπερτονίσει την σημασία της αλληλεγγύης, τα έκανε... σαλάτα και είπε το αμίμητο: Ότι ενώ οι βόρειες χώρες της Ευρώπης έδειχναν αλληλεγγύη, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξόδευαν χρήματα σε... ποτά και γυναίκες!

Καλά διαβάσατε. Αυτή ήταν η... αμιγώς επιστημονικο-οικονομική προσέγγιση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και προέδρου του συμβουλίου όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, σχετικά με τη μακροχρόνια κρίση που ρημάζει μέρα με τη μέρα μία σειρά από χώρες της Ευρώπης.

Για το ότι -ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας- οι αστοχίες των προβλέψεων της πάλαι ποτέ τρόικας και νυν Θεσμών, σχετικά με τα προγράμματα διάσωσης έχει αποδειχθεί πως κόστισαν χρόνο, χρήμα και αρκετή από την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, ούτε λόγος. Προφανώς ο Έλληνας, ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος δεν νοιαζόταν. Ασχολούνταν τότε με γυναίκες και αλκοόλ...

Πυρά!

Η κριτική που δέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από ευρωβουλευτές, μετά την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την παραπάνω δήλωση ήταν αφοδρότατη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται, σύμφωνα με σχόλια του ισπανικού τύπου, να είχε δηλώσει: "Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια".

Στην ακρόασή του σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πολιτικός – το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη... πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας – κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

Αμετανόητος!

O Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν «θα απολογηθεί», μετά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου – της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του =, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο, ξέσπασε και τόνισε ότι οι δηλώσεις του αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Ernest Urtasun‏, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: "Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση, μπορεί να είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup".

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση