Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς παρά την ήττα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 09:27 Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς παρά την ήττα

Διάχυτη η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ

Αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρά την βαριά ήττα που υπέστη στις χθεσινές εκλογές.

Καθ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και από την ανακοίνωση των exit polls και μετά ο κ. Σαμαράς ήταν μόνος του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού με τους προσωπικούς του συνεργάτες τους κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Γιώργο Μουρούτη καθώς και τον γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο. Κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν πήγε στα γραφεία. Αλλά και όταν πήγε στο Ζάππειο για την δήλωση ο κ. Σαμαράς ήταν μόνος του. Στην δήλωσή του που δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής ο κ. Σαμαράς επανέλαβα τα βασικά σημεία της προεκλογικής του τακτικής δείχνοντας και σε πώς θα κινηθεί στην αντιπολίτευση αν διατηρήσει την ηγεσία. “Εύχομαι οι προβλέψεις μου να μην επαληθευθούν” είπε αναφερόμενος προφανώς στο ότι σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα έλθει σε ρήξη με την ΕΕ. Επέμεινε και στις βασικές γραμμές της πολιτικής του ότι η ΝΔ θα είναι εγγύση της ευρωπαικής πορείας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων. Το ερώτημα βέβαια είναι τί στάση θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να διαπραγματεύται μία καλύτερη συμφωνία για την χώρα και να υλοποιεί κάποιες από τις εξαγγελίες του όπως τις διώξεις εναντίον φοροφυγάδων.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις εσωκομματικές διαδικασίες. Η εκπρόσωπος της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη είπε απλώς ότι “από καμία πλευρά δεν έχει εγερθεί θέμα αποχώρησης του κ. Σαμαρά από την ηγεσία” εννοώντας σαφώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν το σκέπτεται. Παράλληλα ενώ κάποια στιγμή διέρρευσε ότι σκόπευε να ανοίξει τις διεργασίες για συνέδριο του κόμματος στην συνέχεια οι συνεργάτες του το διέψευσαν λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί.

Ο κ. Σαμαράς ποντάρει στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι εταίροι και δανειστές θα αρνηθούν μία νέα διαπραγμάτευση και ότι θα επιμείνουν στην εφαρμογή του παρόντος προγράμματος φέρνοντάς τον σε αδιέξοδο. Υπολογίζει δε ότι δεν θα αντέξει περισσότερο από δύο μήνες και ότι θα υπάρξουν εξελίξεις που θα τον φέρουν ξανά στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την υλοποίηση των συμφωνιών με τους δανειστές. Πάντως είναι ακόμη ανοικτό εάν θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο για τον προσδιορισμό της πολιτικής και ιδεολογικής του φυσιογνωμίας και αν ανοίξει τις διαδικασίες για επιβεβαίωση της ηγεσίας του. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ λένε ότι μετά από μία τόσο βαριά ήττα δεν γίνεται να μην υπάρξουν κάποιες κομματικές διεργασίες και ότι αν δεν τις ανοίξει ο κ. Σαμαράς θα τις ανοίξουν άλλοι. Ήδη στελέχη όπως ο κ. Μειμαράκης, ο κ. Δένδιας, ο κ. Μητσοτάκης μίλησαν για ήττα και υπαινίχθησαν ότι πρέπει να ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Οι τρεις φέρονται σαν διεκδικητές της ηγεσίας εφόσον ανοίξει θέμα. Υποστηρικτικός προς την ηγεσία ήταν ο κ. Βορίδης ο οποίος το απόγευμα είχε περάσει από την λεωφόρο Συγγρού και ο οποίος επίσης φέρεται να θέλει να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα. Η κα Μπακογιάννη ήταν απασχολημένη με την εκλογή της καθώς εκλέγεται στην τρίτη θέση στην Α΄ Αθήνας.

Όπως είναι φυσικό στο εσωτερικό του κόμματος είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια για το μέγεθος της ήττας η οποία χρεώνεται στον κ. Σαμαρά που έκανε μία προσωποκεντρική εκλογική εκστρατεία. Χθες μάλιστα υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ του κ. Παπαμιμίκου και του κ. Λαζαρίδη για τις αιτίες της ήττας. Στα ΜΜΕ διέρρευσαν πληροφορίες που προέρχονταν από το περιβάλλον του γραμματέα της ΝΔ ότι ο κ. Παπαμιμίκος είχε διαφωνήσει με την στρατηγική του φόβου στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους ο κ. Λαζαρίδης με τα γνωστά αποτελέσματα.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση