Αλέξης Τσίπρας: Ο νεότερος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 10:03 Αλέξης Τσίπρας: Ο νεότερος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Σε ηλικία 40 ετών θα γίνει ο νέος "ένοικος" του Μεγάρου Μαξίμου, παίρνοντας τα... ηνία από τον Κώστα Καραμανλή, που είχε εκλεγεί πρωθυπουργός σε ηλικία 48 ετών.

Εκτός από νεότερος πρωθυπουργός στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας είναι και ο πρώτος πολιτικός αρχηγός κόμματος που μετείχε στη Βουλή που έχει γεννηθεί μετά τη Μεταπολίτευση. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974, τέσσερις μέρες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους και μένει στην Κυψέλη. Η καταγωγή του, από την πλευρά του πατέρα του είναι από το χωριό Αθαμάνιο της Άρτας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Όπως έχει δηλώσει, η οικογένεια της μητέρας του ήταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και την ανατολική Θράκη.

Είναι ο βενιαμίν της οικογένειας Τσίπρα. Έχει μια αδερφή 12 χρόνια μεγαλύτερή του και έναν αδερφό εννέα χρόνια μεγαλύτερο. «Μου έκαναν όλα τα χατήρια» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του. Τα αδέρφια του ήταν οργανωμένα στην ΚΝΕ και όπως έχει πει, η δράση τους τον είχε επηρεάσει.
 


Η πολιτική τον ενδιέφερε από μικρό. Από μαθητής δημοτικού, έχει πει, γύρισε σπίτι από το σχολείο και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διαβάζει εφημερίδα. Όχι κάποια συγκεκριμένη, αλλά όποια είχαν αγοράσει οι γονείς του.
Από νωρίς αγάπησε την Αριστερά. Η καταγωγή του πατέρα του από τα ορεινά Τζουμέρκα, από ένα χωριό που είχε γίνει θέατρο επιχειρήσεων του ΕΑΜ και η συμμετοχή του παππού του στην αντίσταση, δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, οι γονείς του ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.
 


«Μετά τη μεταπολίτευση, οι γονείς μου ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ. Ήταν από τους πολλούς αριστερούς που με το όραμα της αλλαγής, με την εμβληματική φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου, περάσανε στο ΠΑΣΟΚ», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Και δεν έχει κρύψει πως κατά τη διάρκεια του "βρώμικου" ’89, οι καυγάδες στο σπίτι με τον πατέρα του ήταν καθημερινό φαινόμενο!
 


Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζήσει και ένα... παράδοξο: ήταν στην ΚΝΕ (εντάχθηκε σε ηλικία 16 ετών) και... "βαμμένος" Παναθηναϊκός. Ως μαθητής στο πολυκλαδικό λύκειο των Αμπελοκήπων, που βρισκόταν πίσω από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, έκανε... κοπάνες μαζί με φίλους του για να δει παιχνίδια του Παναθηναϊκού για το Κύπελλο. Είχε, φυσικά, ίνδαλμα τον Δημήτρη Σαραβάκο και πήγαινε στον "Τάφο του Ινδού" για να δει την ομάδα μπάσκετ και τον Ντέιβιντ Στεργάκο.
 


Αυτή δεν ήταν η μοναδική ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Ήταν μέλος της ομάδας βόλεϊ των Αμπελοκήπων, από τους παίδες έως τους εφήβους. Αλλά όταν τον κέρδισε η πολιτική, ο χρόνος για άθληση περιορίστηκε. "Έχω έναν διάδρομο σπίτι για να προσπαθώ να περπατάω λίγο" είπε πει σε μια συνέντευξή του.
Εκτός από τον Παναθηναϊκό έχει και πάθος με τις μηχανές.
 

 
Η σχέση ζωής με τη Μπέτυ

Στα μαθητικά θρανία γνώριζε τη γυναίκα που έμελλε να γίνει η σύντροφος της ζωής του και μητέρα των παιδιών του. Γεννημένη στην Καρδίτσα η Περιστέρα Μπαζιάνα ή Μπέτυ όπως την αποκαλεί εκείνος, ήταν μέλος της ΚΝΕ. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Δεν έχουν παντρευτεί, καθώς και οι δυο δηλώνουν κατά του γάμου, αλλά έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά: τον Φοίβο Παύλο που γεννήθηκε το 2010 και τον Ορφέα Ερνέστο που γεννήθηκε το 2010.
 

 
 
 
 


Μιλώντας λίγο πριν τη γέννηση του δεύτερου γιού του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κρύψει πως θα ήθελε μια κορούλα.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει άθεος και γι’ αυτό δεν έχει βαφτίσει τους γιους του, αλλά τους έχει δώσει τα ονόματά τους με τελετή ονοματοδοσίας. Άλλο ένα θέμα που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του από τους αντιπάλους του, ειδικά μετά τις επισκέψεις στο Άγιο Όρος, το Βατικανό και την παρουσία του στην τελετή των Θεοφανείων στον Πειραιά.


 

Οι σπουδές

Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Ήταν... πρόεδρος του 15μελούς (κάτι για το οποίο έχει πολλάκις... "κατηγορηθεί" από τους πολιτικούς του αντιπάλους) και ηγετική μορφή του κινήματος των καταλήψεων της περιόδου 1990-1991 επί υπουργίας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.



Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας. Και ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη δράση. Έχει δηλώσει, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούσαν πως δεν είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του, πως εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός για επτά χρόνια με μπλοκάκι πριν ανοίξει εταιρία με τον αδερφό του.

Συμμετείχε στην ομοσπονδία Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, ενώ είχε εκλεγεί και στο κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997.
 

Η κομματική διαδρομή: από την ΚΝΕ στον ΣΥΡΙΖΑ



Η πορεία του στον Συνασπισμό ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 από τη νεολαία του κόμματος. Το 1999 εξελέγη γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του Συνασπισμού, θέση που διατήρησε μέχρι το 2003.

Τον Δεκέμβριο 2004, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, αποχώρησε από τη νεολαία και με το 42% των ψήφων εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια στην Πολιτική Γραμματεία, αναλαμβάνοντας αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.
 


Τον Οκτώβριο του 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού Ανοιχτή Πόλη. Ήταν η έκπληξη των εκλογών, αφού με ποσοστό 10,5% ήταν τρίτος, πίσω από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη και μπροστά από τον Σπύρο Χαλβατζή του ΚΚΕ.

Όταν το 2008 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού είχε φτάσει η στιγμή του Αλέξη Τσίπρα να βγει μπροστά.
 


Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, στο 5ο Συνέδριο του κόμματος, ήταν υποψήφιος για την προεδρία μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπούσε το ρεύμα της Αριστεράς και ο συνυποψήφιός του θεωρούνταν εκφραστής του ανανεωτικού ρεύματος.
 


Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με ποσοστό 70,41% και 840 ψήφους, έναντι 28,67% και 342 ψήφων που πήρε ο Φώτης Κουβέλης. Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να υπολογίζεται το 2ο συνέδριο το 1996 όταν επανεξελέγη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Έγινε ο νεότερος αρχηγός κόμματος, σε ηλικία 34 ετών.



Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν για πρώτη φορά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας και ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Όμως η γκρίνια δεν άργησε να έρθει, αφού το ποσοστό του 4,6% δεν θεωρήθηκε "καλό". Και όχι μόνο αυτό αλλά έφερε και τη διάσπαση του Συνασπισμού, με τους "ανανεωτές" και τον Φώτη Κουβέλη να αποχωρούν και να ιδρύουν (τον Ιούνιο του 2010) τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εν μέσω της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε από το 4,6% του 2009 στο 16,78%, ποσοστό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά για κόμμα της Αριστεράς. Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,89% και 71 έδρες εξελέγη δεύτερο κόμμα και για πρώτη φορά έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τη θεαματική άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 και 14 Ιουνίου του 2013 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα και στο μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Ακόμη και η αντίθεση πολλών στην επιθυμία του Τσίπρα να διαλύσει στις συνιστώσες (σ.σ. αποφασίστηκε τελικά να τους δοθεί χρόνος για να διαλυθούν μόνες τους) δεν επηρέασε την ανάδειξή του σε πρόεδρο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Επικράτησε με ποσοστό 74%.

Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα έφτασε μέχρι την αντιπροεδρία του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέχρι την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014.



newsit.gr
Με πληροφορίες από Wikipedia
Προσαρμοσμένη αναζήτηση