Κερδισμένο το ΚΚΕ, υπό παρακολούθηση οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 10:33 Κερδισμένο το ΚΚΕ, υπό παρακολούθηση οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστά πάνω από εκείνα του ΠΑΣΟΚ

Με υποστηρικτές τους ψηφοφόρους, κυρίως, από τη Σάμο, Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και τη Β' Πειραιώς το ΚΚΕ κατέλαβε την πέμπτη θέση και για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστά πάνω εκείνα του ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας από την αντιπολιτευτική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2012 το ΚΚΕ έλαβε 4,50% και 12 έδρες ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει 15 έδρες.

Από το Περισσό δηλώνουν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και περισσότερο για εκείνους που ψήφισαν για πρώτη φορά το ΚΚΕ και τους νέους. Εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί μία δύναμη η οποία θα κινείται με κριτική σκέψη και λόγο έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο όποιο μέτρο είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση να ψηφιστεί. Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, τονίζουν ότι “δεν θέλουμε να είμαστε στην ομηρία του Ποταμιού” και ότι “πρωτίστως απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ”. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε συνάντηση και με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με τη Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής με τον τον γγ του ΚΚΕ και εξέφρασε την πρόθεσή του να τον συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που αναμένεται  να λάβει αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού τη Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί. 

Στελέχη δηλώνουν ότι το ΚΚΕ “θα παλέψει με καλύτερους όρους μέσα στη Βουλή και με ονομαστικές ψηφοφορίες για να πάρει ο καθένας την ευθύνη του” και να μη “ μη ζήσουμε άλλο με ψίχουλα και να συγκρουστούμε με αυτούς τους μονόδρομους”. Διαμηνύουν ότι “το ΚΚΕ θα είναι σταθερά δίπλα τους την επόμενη μέρα” και πως “θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί το λαϊκό κίνημα. Σχετικά με τη ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση, ξεκαθαρίζουν ότι δεν όσοι ψήφισαν το ΚΚΕ “έκαναν για να μη δώσει καμία ανοχή, θα ψηφίσει όμως στη Βουλή όποιο μέτρο είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση”.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα αποτελέσματα ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας χαιρέτισε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ και εξέφρασε την άποψη ότι η νέα σύνθεση της Βουλής αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στις ίδιες ράγες του ευρωμόνοδρομου των δεσμεύσεων στα μονοπώλια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για το λαό. Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ αρνητική» την εξέλιξη ότι ένα κόμμα «ναζιστικό αποδεδειγμένα ενάντια στα λαικά στρώματα» διατηρεί υψηλά ποσοστά. «Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για αυξημένα λαικά προβλήματα, θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του λαικού εργατικού κινήματος» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

“Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα εργατικά, λαϊκά προβλήματα, με τις προτάσεις μας για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των φοιτητών και σπουδαστών”, τόνισε, δίνοντας τον τόνο για την επόμενη ημέρα.

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση