Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 11:40 Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου

Ολομέτωπη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής μετά την τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρέχει την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση: «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου, σας καλώ να πείτε στον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και όπως είπε «αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα ευθύνης, μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς. Καλώ την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει εξηγήσεις ποιον ευνοεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας στη ΝΔ  «εσείς θα έπρεπε να την υπερασπιστείτε γιατί κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα».Είπε επίσης  «χθες το βράδυ στη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό».

Μητσοτάκης: Να αποσύρετε την τροπολογία. 

«Δεν μιλήσατε για την ουσία της τροπολογίας.Αν είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές γιατί έρχεται ως τροπολογία ενός βουλευτή Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό. Σας προτείνω μία συμβιβαστική λύση. Θα αποσύρετε την τροπολογία, η οποία δεν είναι κατεπείγουσα. Θα την ξανακαταθέσετε, αφού πρώτα ελεγχθεί από το ΓΛΚ. Αν κριθεί πως πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ είμαστε να το κάνουμε».

Τσίπρας: Δεν έχετε πρόταση, είστε κόμμα διαμαρτυρίας 

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία γιατί κατανοεί ότι καλό είναι το παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις αλλά καταλαβαίνει ότι αύριο θα πάει να συναντήσει τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και όταν θα συναντήσει τους βουλευτές του που καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν νόμοι. 
Η ΝΔ μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας που όλο λέει εκλογές εκλογές για να έρθουν στην εξουσία, χωρίς να έχουν πρόταση για τη χώρα.  Μπορεί αυτός ο τρόπος, για κόμματα του 3% και του 5% να είναι θεμιτός αλλά όχι για κόμματα σαν το δικό σας.  «Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι θεμιτό για μια παράταξη που θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια και θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Μπορεί για κόμματα της τάξης του 3-5% να είναι θεμιτό και όχι για εσάς. Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σας κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά τι να κάνουμε συμβαίνουν αυτά» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Πείτε μας ποια επιχείρηση αφορά η τροπολογία

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση πείτε μας ποια. Και σας ρωτώ είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ζητώ για άλλη μια φορά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να αποσύρετε την τροπολογία να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει ποιους αφορά αυτή η τροπολογία αλλιώς θα είστε υπόλογος γιατί θα αφήνετε να υπάρχουν σκιές».

Ο Καμμένος και η αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη 

Στην κόντρα παρενέβη ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. 

«Ευρωβουλευτές της ΝΔ λειτουργούν αντεθνικά και τώρα προσπαθείτε να μπλοκάρετε την επένδυση.Φιλούσατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη για να έρθει η επένδυση».

Λίγο αργότερα ο κ. Καμμένος και μετά την παρέμβαση του κ. Δένδια ο οποίος έκανε αναφορά στα όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξαναζήτησε το λόγο λέγοντας: «έχει μπερδευτεί ο κ. Δένδιας. Μια επένδυση έγινε από την κυβέρνηση της δική σας δεν είπα ότι αφορά μια επένδυση η τροπολογία. Η διαφορά με εσάς είναι ότι δεν αφορά διαγραφή νύχτα όπως έγινε με δικές σας τροπολογίας. Ούτε το ποινικό ούτε το αστικό διαγράφεται, διαγραφές δεν γίνονται τώρα». 

Για υποψίες διαφθοράς από την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας ότι με την αναφορά Καμμένου στο όνομα του Ιβάν Σαββίδη ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η επίμαχη διάταξη είναι φωτογραφική.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση