"Πόλεμος" για την παράδοση - παραλαβή στο Μαξίμου που... δεν έγινε ποτέ!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 08:46 "Πόλεμος" για την παράδοση - παραλαβή στο Μαξίμου που... δεν έγινε ποτέ!

- Μια παράδοση που τελικά έσπασε
- Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν υποδέχτηκε τον διάδοχό του, Αλέξη Τσίπρα, κάτι που πυροδότησε "πόλεμο" ανακοινώσεων
- Παππάς: "Ο Σαμαράς επέλεξε να μην  βρίσκεται στο Μαξίμου όταν έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας"
- Απάντηση Σπυράκη: "Οι όροι καθορίστηκαν επακριβώς - Ο Τσίπρας ορκίστηκε απόντος του Αρχιεκισκόπου"
- Ο κ. Σαμαράς δεν μετέβη ούτε στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλλει τα σέβη του ως απερχόμενος πρωθυπουργός
- Δεν απάντησαν ποτέ σε τηλεφώνημα από την Προεδρία αν θα πάει στον Κάρολο Παπούλια ως είθισται

Η κίνηση του πρώην, πλέον, πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να μην παραδώσει προσωπικά τα... κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στο νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, είχε ως αποτέλεσμα μία νέα κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμβάν δεν έμεινε ασχολίαστο τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο για να καλύψουν την τελετή παράδοσης - παραλαβής, η οποία τελικά έγινε από τον διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα.

Εκτός από την απουσία Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, προβληματισμό προκάλεσε και η επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να μην μεταβεί ούτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να υποβάλλει τα σέβη του. όπως το συνηθίζουν οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί.

Σημειώνουμε πως το ίδιο είχε κάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Κώστας Καραμανλής. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι παρότι υπήρξε επικοινωνία από την Προεδρία της Δημοκρατίας με συνεργάτη του κ. Σαμαρά για να ερωτηθεί αν θα πάει όπως είθισται, ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε ποτέ...


ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

Ανακοίνωση στην ανακοίνωση

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την απαρχή μίας νέας κόντρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για παρεξηγήσεις και ασυννενοησίες.

Την αρχή έκανε ο ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παπάς, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε πως "δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας".

"Αυτή η παράδοση", προσέθεσε ο κ. Παπάς, "έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργός που παρέδιδαν την κυβέρνηση και αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα".

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη δήλωση κύκλων, ο κ. Παπάς ανέφερε ότι "οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους".
 

Απάντηση Σπυράκη

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, σήκωσε το γάντι και απάντησε στον κ. Παππά, λέγοντας συγκεκριμένα:

"Οι όροι της παράδοσης – παραλαβής καθορίστηκαν επακριβώς, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παππάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διευθυντές των γραφείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

Αν θέλαμε βεβαίως να μιλήσουμε για το ποιος αγνόησε επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε απόντος του Αρχιεπισκόπου και δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο".
 

Το παρασκήνιο
 
Οι... ανοιχτές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου
Οι... ανοιχτές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου

Η ενημέρωση που είχαν οι συντάκτες του καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα περίμενε στο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως και συνηθίζεται κάθε φορά που αλλάζει ο "ενοικος" του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο προγραμματισμός άλλαξε.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να περιμένει ο απερχόμενος πρωθυπουργός τον διάδοχό του στα σκαλιά του Μαξίμου. Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε η εθιμοτυπική τελετή παράδοση παραλαβής απάντησε: «έτσι είναι τα έθιμα, για να σπάνε».

Ο σάλος που προκλήθηκε μάλιστα από την διαρροή αυτή από την πλευρά Σαμαρά εξόργισε τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Και όχι μόνο. Δεν γίνεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός να υποτιμά τον διάδοχό του. Να τον περιφρονεί. Γιατί δεν περιφρονεί το πρόσωπο αλλά τον θεσμό!

«Είναι απολύτως ψευδές ότι ζητήθηκε από την πλευρά Τσίπρα να γίνει η παράδοση σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως διαρρέουν κάποιοι», είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσαν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μπούρα για να υπάρξει συνενόηση για την τελετή παράδοσης - παραλαβής αλλά δεν επικοινώνησε ξανά μαζί τους για να συμφωνήσουν για τα διαδικαστικά. Και καταλήγουν; «Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς να υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό από την απερχόμενη κυβέρνηση. Και αυτό είναι το δείγμα του πολιτικού τους πολιτισμού».

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση