“Ντροπή σας προδότες”! Χαμός στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 19:06 “Ντροπή σας προδότες”! Χαμός στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου
Άρχισε σε δεύτερο βαθμό σήμερα η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, λίγα μόλις 24ώρα μετά την απαλλαγή από το Συμβούλιο Εφετών για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. Πρωτόδικα ο κ. Γεωργίου αθωώθηκε, αλλά ασκήθηκε έφεση από την εισαγγελία πρωτοδικών.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου αναλώθηκε στην κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαου Λογοθέτη, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα και τους συνηγόρους υπεράσπισης να αντιδρούν έντονα. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο, και μάλιστα πως η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΑΣΤΑΤ, τα οποία μάλιστα ειχαν επιλεγεί από τη διασκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του.

Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα της, με τη φράση του κ. Λογοθέτη πως "στον Ανδρέα Γεωργίου οφείλονται όλα τα Μνημόνια" η οποία επικροτήθηκε από το ακροατήριο, το οποίο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και άρχισε να φωνάζει: "μπράβο", "για την Ελλάδα", "ντροπή σας προδότες", "μας φέρατε σε αυτήν την κατάσταση", "πεθαίνουμε καθημερινά" κλπ.

Η υπεράσπιση, μάλιστα, αντεδρασε επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση ενώ η πρόεδρος σημείωσε πως "το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά".

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως
μη αιτιολογημένης με τον εισαγγελέα της έδρας να την χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης». Εν συνεχεία απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αιτημα των πρωην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Νικ. Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες στην υπόθεση.

Στην κατάθεση του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικόλαος Λογοθέτης είπε πως από τις 3/8/10 που ηταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ.Γεωργίου χωρις να ακούει κανένα μελός του ΔΣ. Επισήμανε μάλιστα πως «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Ο μάρτυρας παρουσιάσε μάλιστα και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητουσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».
Κατά τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήματαν σε καθεστώς ελέγχου».

Παρουίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως "η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουαπς του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030".Επιπλέον, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρώτη φορά στο έλλειμα του 2009 μπήκαν σουαπς, ΔΕΚΟ και κάποια νοσοκομεία. "Εμείς ζητούσαμε να γίνει μελέτη. Ήταν πολιτική απόφαση να μπουν" επισήμανε ο κ. Λογοθέτης.

Υπεράσπιση : Εκτός από εσας και την κυρία Γεωργαντα που έχετε δημιουργήσει αυτήν την υπόθεση, υπάρχει άλλος φορέας που υποστηρίζει αυτήν την θέση;
Μάρτυρας : Δεν το ξέρω μπορεί και να υπάρχει...
Καμία Κυβέρνηση δε μας δήλωσε πως συμφωνεί με αυτά τα στοιχεία.
Υπεράσπιση : Λέει ο κ. Γεωργίου ότι ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής του δίνει δυνατότητα να κάνει αυτά που έκανε ...
Λογοθετης(έντονα) : Δεν υπάρχει αυτό που λέτε, δεν είναι δεσμευτικό έγγραφο αυτό! Πουθενά δε λέει ότι είναι δεσμευτικό και υπερισχύει των εθνικών νόμων.
Υπεράσπιση : Το λέει το άρθρο του Συντάγματος!

Ζωή Γεωργαντά: Ο Γεωργίου είναι αρχομανής!

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης άρχισε και η κατάθεση της Ζωής Γεωργαντά, πανεπιστημιακού και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυρία Γεωργαντά χρησιμοποίησε μία σειρά από βαρύς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου υποστηρίζοντας πως είναι αγροίκος και αρχομανής.
"Δεν είχαμε διαφωνίες στο τι θα έβαζε γιατί δεν ξέραμε τι θα έκανε.Μας έστελνε χιλιάδες σελίδες τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας και μας ζητούσε να τα υπογράψουμε κάτι που δεν κάναμε.Του είχαμε πει ότι στην Ελλάδα δεν είναι Αφρική, πρέπει να κρατάμε πρακτικά" ανέφερε η κυρία Γεωργαντά στην κατάθεση της, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να αναρωτιέται : "Καλά αυτός δεν το ήξερε; Τέτοιο άνθρωπο βάλανε!".
Εν συνεχεία η κυρία Γεωργαντά εξήγησε πως η συνεργασία τους με τον Γεωργίου ήταν προβληματική εξαρχής και μάλιστα γι΄αυτο είχε εκδήλώσει την πρόθεση της να παραιτηθεί.
"Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Γιούροστατ, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.
Πρόεδρος: Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;
Μάρτυρας: Ναι ήθελα να τον εξημερώσω ήταν αγροίκος!
Πρόεδρος: Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του σην εξουσία ή επαιρνε εντολές
Μάρτυρας: Την είχε τη λόξα αλλά ήθελε και να σφετερίζεται και την αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου

Εν συνεχεία η κυρία Γεωργαντά τόνισε πως ο κ. γεωργίου είχε "αρχομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη". Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε απειλείσει τον Νίκο Λογοθέτη πως εάν δεν παραιτείτο θα τον κατέστρεφε!

Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Ιουλίου 2017.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση