Δεν τα βρήκαν - Δεν τα έσπασαν - Σουλτς: Όχι μονομερείς ενέργειες - Τσίπρας: Θα φορολογήσω τον πλούτο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 08:15

- Χρόνο ζήτησε από τον Μάρτιν Σουλτς ο πρωθυπουργός
- Συζητήσαμε ειλικρινά - Ελπίζω να παραμείνετε στην ευρωπαϊκή πορεία, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Σουλτς
- Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς
- Εγκάρδια υποδοχή του επεφύλαξε ο έλληνας πρωθυπουργός
- Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης
- Τι είπε ο Σουλτς στον Τσίπρα για την γραβάτα του

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σουλτς εφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14.30 και η συνάντηση ολοκληρώθηκε δυο ώρες αργότερα!

Οι δηλώσεις και από τους δυο άνδρες έδειξαν ότι ήταν μια συνάντηση η οποία ήταν ένα ιδιότυπο μπρα - ντε - φερ με τις δυο πλευρές να τηρούν να προσχήματα αλλά και να μην κρύβουν τις προθέσεις τους. Κανείς από τους δυο δεν ξεπέρασε τα όρια, ωστόσο έστειλαν μηνύματα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν πολύ καλό του φίλο και όπως είπε η πρώτη του επισκεψη σηματοδοτεί την αξία της λαϊκής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή των κατεχόντων - κάτι το οποίο έχει ζητήσει μετ' επιτάσεως ο ίδιος ο Σουλτς.

«Διαπραγματευόμαστε για μια αναγκαία και επωφελή λυση. Η διαβούλευση αυτή για να είναι ουσιαστική χρειάζεται χρόνο. Κοινός μας στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην απασχοληση στην επιστροφή της κοινωνικής συνοχής. Η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα κοιτάξει μπροστά σε ένα καλύτερο μέλλον με εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Η Ευρωπη θα ξεπεράσει την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σουλτς είπε:

«Πρέπει να πω ότι για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκλεκλημενος σας στην Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι δεν ειναι η πρώτη μου επίσκεψη εδώ. Κατά το παρελθον είχα προσκληθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Ειναι όμως σαφές ότι την Κυριακή που μας πέρασε για την δική σας χωρα προέκυψαν εξελιξεις. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δεσμοί με την ΕΕ και θέλω να σας πως ότι κατά την διαρκεια της θητειας μου σπάνια αισθάνθηκα ότι συζητούσα τόσο ειλικρινά. Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα αλλά υπάρχουν και άλλα που χρήζουν συζήτησης. Ηρθα στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον. Αυτή την επιλογή μου βλέπω ότι την επιβεβαιώνετε κι εσείς. Ειστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Αυτό όμως που συζητήσαμε είναι ο αγώνας κατά της κοινωνικής αδικίας. Στην Ελλάδα οι πλούσιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και πλήρωσαν οι πολλοί. Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σε αυτό τον τομέα ως ευρωκοινοβούλιο».

Ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν θέματα στα οποία να διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απόλυτη. «Εγω σήμερα διαπίστωσα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα ακολουθησει τον δικό της δρόμο αλλά θα συζητήσει. Βεβαίως και πιστεύω οτι οι συζητήσεις θα συνοδεύονται και από διαφωνίες αλλά η Ελλάδα διαπίστωσα ότι αποζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της. Σας είμαι ευγνώμων κ. πρωθυπουργέ που συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανοίξει διάλογο με τους εταίρους της και χαίρομαι γι' αυτό. 'Ηταν κουραστική η συζήτηση αλλά χαίρομαι. Θα επαναλάβω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα που έδωσε πολλά στην ιστορία της Ευρώπης κατά την διάρκεια των αιώνων αλλά αυτό δεν αρκεί. Αλλωστε η Ελλάδα χάρισε τη νίκη και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Πολλοί άνδρες και γυναίκες θυσίασαν την ζωή τους. Η Ελλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη. Αυτή είναι και η υποχρέωσή σας ως πρωθυπουργού»,


Νωρίτερα υποδεχόμενος τον κ. Σουλτς ο πρωθυπουργός είπε:

«Είστε φίλος της Ελλάδας αλλά είστε και φίλος δικός μου. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση με την Ευρώπη στα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε μια λύση για το κοινό μας μέλλον».

Φτάνοντας υπο βροχή στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σουλτς, βγήκε από το αυτοκίνητο και ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε τα σκαλιά για να τον υποδεχθεί. Τότε εκείνος βλέποντας ότι δεν φοράει γραβάτα το σχολίασε.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας σήμερα και αύριο με τους κ. Σούλτς και Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα αν και πρόκειται ως επί το πλείστον για αναγνωριστικές επαφές, προκειμένου Αθήνα και Βρυξέλλες να…«χτίσουν» την νέα «συμφωνία-γέφυρα» εξόδου από την εποχή των μνημονίων και της λιτότητας.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ήδη διαμορφώνεται ένα μπλοκ δυνάμεων στον άξονα Ουάσιγκτον-Παρίσι που τάσσονται κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, κόντρα στην σκληρή πολιτική του Βερολίνου, θεωρώντας οι συναντήσεις σήμερα και αύριο μπορεί αφενός να άρουν τις παρεξηγήσεις και αφετέρου να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου σε ισότιμη βάση και χωρίς εκβιασμούς στη γραμμή Τσίπρα, δηλαδή «ούτε καταστροφική ρήξη ούτε υποταγή»

Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ρύθμιση του χρέους.

Ανδρέας Μαραθιάς

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση