Τσίπρας: Αν μας δώσουν «λύση Σόιμπλε» θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 17:28 Τσίπρας: Αν μας δώσουν «λύση Σόιμπλε» θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Την στρατηγική του για το χρέος υποστήριξε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε πως χωρίς λύση της αρεσκείας μας θα πάμε σε σύνοδο Κορυφής.

Να διευκρινίσει τις επιδιώξεις του για το χρέος και να απαντήσει και στη αμφισβήτηση που διατυπώνεται και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αν το χρέος ήταν η «σωστή μάχη» , θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα επιδίωξε λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup να έχει αποσπάσει την «τυπική» έγκριση  του υπουργικού για τις επόμενες κινήσεις και συγκεκριμένα μη αποδοχή μιας «λύσης Σόιμπλε» και «προσφυγή» στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Είχε προηγηθεί η «πόρτα» από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο ενδεχόμενο το θέμα του χρέους να λυθεί στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε. Σχολιάζοντας ο Σόιμπλε τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο Κορυφής είπε δηκτικά « συνεχίζει να λέει συνεχώς αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς οικονομικών»

Να τα έχουμε συμφωνήσει  

« Σε αυτήν την μάχη λοιπόν πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Με τη μορφή ερωτο -απαντήσεων ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι είναι ορθή η στρατηγική του να διεκδικηθεί επιτακτικά «λύση» για το χρέος και μάλιστα πριν από τις γερμανικές εκλογές και απέρριψε τα περί αυτοεγκλωβισμού.

Επανέφερε τον όρο «ηθικό πλεονέκτημα» αυτή η φορά για να περιγράψει πως η κυβέρνηση του υλοποίησε τις δικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε « έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους» . Μίλησε για ισχυρές συμμαχίες καθώς καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών.

Ενώ ως προς το timing υποστήριξε πως οι γερμανικές εκλογές είναι αστάθμητος παράγοντας και δεν η χώρα  δεν μπορεί να περιμένει γιατί το κλίμα μετά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι θετικότερο. 

Επίσης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση και ξέρει τι επιδιώκει και αν δεν το πάρει στο Eurogroup θα πάει στο επόμενο επίπεδο που είναι η Σύνοδος Κορυφής.

Αυτή είναι η λύση που θέλουμε

 Το κλειδί είπε ο κ. Τσίπρας «βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ». Υποστήριξε πως «πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».  

Αν δεν την πάρουμε πάμε σε Σύνοδο Κορυφής 

« Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους » ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Αξια παρατήρησης ήταν και η υπόμνηση του πρωθυπουργού « δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων»

Η επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τούσκ για τη σύνοδο κορυφής    

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Τουσκ πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι σταθερά διατεθειμένη να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. 

Δεν είναι πάντως σαφές κατά πόσον τυχόν προσφυγή σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής θα ευνοήσει την ελληνική πλευρά, με δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν επανειλημμένα παραπέμψει τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο θεσμών και στο Eurogroup.

Ενόχληση Μαξίμου για τα καρφιά Σόιμπλε στη σχέση Τσίπρα- Τσακαλώτου    

Εν τω μεταξύ κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για την δήλωση Σόιμπλε ότι ο Τσακαλώτος είναι πολύ καλός υπουργός Οικονομικών και καλός διαπραγματευτής αλλά ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται επαρκώς , δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του Μαξίμου. Απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε ως κυβέρνηση».   

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση