Λαφαζάνης στο Reuters: Η κυβέρνηση θα ακυρώσει την πώληση της ΔΕΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:49 Λαφαζάνης στο Reuters: Η κυβέρνηση θα ακυρώσει την πώληση της ΔΕΠΑ

Επιμένει ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ότι θα ακυρωθούν ιδιωτικοποιήσεις παρά την σύσταση που έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στους υπουργούς να μην κάνουν εξαγγελίες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ετοιμάζεται να ακυρώσει το σχέδιο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ αντιτίθεται στον τρόπο με τον οποίο δρα μια καναδική εταιρεία χρυσού που έχει κάνει μια από τις πιο προβεβλημένες επενδύσεις στη χώρα», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει η Eldorado Gold, εταιρεία που εδρεύει στο Βανκούβερ, ήταν μια ξένη επένδυση που η προηγούμενη κυβέρνηση πρόβαλε ιδιαίτερα και είχε χαρακτηριστεί μια υπόθεση ενδεικτική όσον αφορά το εάν και κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ξένους επενδυτές. Η Ελντοράντο σχεδίαζε να επενδύσεις 1 δισεκ. δολάρια μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών.

«Εναντιωνόμαστε απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό». Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.

Ο Π. Λαφαζάνης ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός όσον αφορά την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ, τονίζοντας πως η πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της θα ακυρωθεί. «Δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε επ' ουδενί τη ΔΕΠΑ, δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος» είπε ο υπουργός Ενέργειας στο Ρόιτερς.

Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός σε ό,τι αφορά την πώληση της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής αερίου, του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ), που είχε συμφωνηθεί να πωληθεί στη SOCAR, την κρατική επιχείρηση ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, έναντι τιμήματος €400 εκατομμυρίων.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το έργο μόνον αφού αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ερευνά εάν και κατά πόσον η συμφωνία για την εξαγορά συμμορφώνεται προς τους κανόνες του ανταγωνισμού στην ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2015.

«Θα περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής και κατόπιν θα αποφασίσουμε για τις δικές μας κινήσεις» επισήμανε ο Π. Λαφαζάνης.

πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση