Στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, συνάντηση με Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 13:48 Στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, συνάντηση με Τσίπρα

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία κατέβηκε για να καλωσορίσει τον κ. Γιλντιρίμ και στη συνέχεια να τον συνοδεύσει στο γραφείο του.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30, ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, στη 1 το μεσημέρι.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι η καλή σχέση συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι προς όφελος και των δυο χωρών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του. Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θέλω να επισημάνω ένα θέμα και οι δυο χώρες μας πέρασαν το τελευταίο διάστημα δυσκολίες, αλλά κανένας ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του άλλου είπε ο κ. Τσίπρας. Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ό ένας τον άλλο, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Προσδοκώ να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα δεκαετιών και ακόμα περισσότερο προσβλέπω να τα αντιμετωπίσετε με θετικό τρόπο γιατί έχετε ένα background με θετικές σπουδές, είστε μηχανικός όπως εγώ».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην αντιφώνησή του ανέφερε, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια μοίρα, σημείωνοντας ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας με μια αντίληψη καλής γειτονίας διαλόγου και δικαιοσύνης τόνισε ο κ. Γιλντιρίμ.

Αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για το καλωσόρισμα αναφέρθηκε σε ένα ρητό που έχουν στην Τουρκία: «Ο γείτονας χρειάζεται και την στάχτη που καίει ο γείτονας».

Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στα πλαίσια της λογικής, με ψυχραιμία. Οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες, από τα υπάρχοντα προβλήματα».

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί, έχουμε έναν θετικό τροπο προσέγγισης των πραγματων, γι' αυτό πρέπει να αναλυσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται», ενώ έκανε λόγο για «προκαταλλήψεις και παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων».  

Η ατζέντα των συζητήσεων

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ατζέντα των επαφών θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό, ενόψει της «Γενεύης 2».

Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ περιγράφεται ως ιδιωτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανίου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το απόγευμα ξεκινούν και οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, στην ατζέντα των οποίων περιλαμβάνεται και το Κυπριακό.

Η «σκιά» των δηλώσεων Ερντογάν

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ γίνεται στη σκιά των δηλώσεων Ερντογάν που κατηγόρησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Ελλάδα υποθάλπει τους τρομοκράτες που έφυγαν από την χώρα του. Μάλιστα, έκανε λόγο για δέκα τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικό έδαφος: «Ορισμένοι ακόμα κρύβουν τους τρομοκράτες που έφυγαν από εδώ. Όπως η Ελλάδα και η Γερμανία. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Τι ανοησίες είναι αυτές;» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Η σύνθεση της αποστολής

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αποστολή που πλαισιώνει τον κ. Γιλντιρίμ, και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, αλλά και ο Μεράτ Αλτμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας, γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασικός μοχλός υλοποίησης της νέας ενεργειακής πολιτικής της Αγκυρας, η οποία προβλέπει και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ειδικές αποστολές»

Ο κ. Γιλντιρίμ είναι ο άνθρωπος «ειδικών αποστολών» του προέδρου της Τουρκίας και έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Βαγδάτη. Θα τον συνοδεύει και ο διπλωματικός σύμβουλός του Κερίμ Ουράς, επί τέσσερα χρόνια πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και εξαιρετικός γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ προγραμματίζεται εδώ και αρκετό καιρό και έρχεται ως συνέχεια των συζητήσεων που είχαν στο Πεκίνο οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αναδείξει μια θετική ατζέντα σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συζήτηση επί των ευρωτουρκικών σχέσεων και του μεταναστευτικού, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται εκ νέου πιεστικό, καθώς αυξάνονται πάλι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στον ομόλογό του ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και η αποκατάσταση της εικόνας της Τουρκίας στην Ευρώπη αναπόφευκτα περνούν από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και τον τερματισμό της προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Κύπρος: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο, ενόψει και της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, στην Ελβετία

Τα δεδομένα στο κυπριακό, όπως διαμορφώνονται ενόψει και της νέας διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία, στις 28 Ιουνίου, βρίσκονται στο επίκεντρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώνεται για τα όσα συζητήθηκαν στην κοινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα παραθέσουν τις απόψεις τους για τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στο ελβετικό θέρετρο Κραν-Μοντανά, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση