Σκηνικό ρήξης! Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας: Η Μέρκελ δεν θα δει επίσημα τον Αλέξη Τσίπρα ούτε καν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 23:25 Σκηνικό ρήξης! Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας: Η Μέρκελ δεν θα δει επίσημα τον Αλέξη Τσίπρα ούτε καν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

- Ο Μάρτιν Σουλτς ήδη ενημερώνει Μέρκελ και Ολάντ για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης του Α. Τσίπρα
- Πηγές της ευρωζώνης σχολίασαν τη συνέντευξη Τύπου κάνοντας λόγο για τεράστιες διαφορές
- Μετά τη συνέντευξη Τύπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν κάθε φράγμα
- Η Γαλλία σε αντίθεση με τη Γερμανία δείχνει πιο έτοιμη για αλλαγές ακόμα και όσον αφορά στην τρόικα
- Σόιμπλε: Δεν θα σας επιτρέψουμε να μας εκβιάσετε!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνες που είχαν σημάνει συναγερμό στο Βερολίνο, αλλά πλέον η Γερμανία όπως όλα δείχνουν περνά στην αντεπίθεση και σκοπεύει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο προς την Ελλάδα.

Μετά την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήδη ενημερώνει την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η κοινή συνέντευξη Τύπου του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για να τινάξει στον αέρα τα πάντα.

Πηγές της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρουν πως η Άνγκελα Μέρκελ σε μία προσπάθεια να στριμώξει την Ελλάδα αποφάσισε να μην δει τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ούτε επίσημα, αλλά ούτε καν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί περίπου σε δύο εβδομάδες.

Αυτή η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου δείχνει πως η Γερμανία σκοπεύει να στριμώξει την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση και να μην κάνει βήμα πίσω στις θέσεις της, παρά το γεγονός πως η Γαλλία δείχνει μία πιο μετριοπαθή στάση.

Ήδη οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν επίσημο δείπνο σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης με πρωτοβουλία του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα ενημερώσει Μέρκελ και Ολάντ για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Αθήνα, πηγές της ευρωζώνης σχολιάζοντας το σκηνικό ρήξης στη συνέντευξη Τύπου έκαναν λόγο για τεράστιες διαφορές.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ


Η πρώτη κόντρα μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και της Γερμανίας είναι πλέον γεγονός. Οι απειλές που έφτασαν στην Αθήνα από το Βερολίνο δεν έμειναν αναπάντητες.

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόϊμπλε όσον αφορά στις προθέσεις του απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και τόνισε ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».

«Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση