Μύθοι και αλήθειες για το χρέος: Τι (δεν) είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 23:16 Μύθοι και αλήθειες για το χρέος: Τι (δεν) είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό

«Καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια» είδε στην απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο προσθέτοντας ότι η συμφωνία «ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως».

Και τα τέσσερα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να στηρίξει τη δήλωσή του, σκοντάφτουν όμως σε ένα κοινό σημείο: ο καθαρός διάδρομος, δεν είναι εξασφαλισμένος αλλά προϋποθέτει έναν ακόμη σκληρό γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2018.

 

Επίσης, αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός ως «τέλος των μνημονίων» μόνο σε λεκτικό επίπεδο μπορεί να υποστηριχτεί με την έννοια ότι το κείμενο της συμφωνίας που θα κληθούμε να υπογράψουμε τον Αύγουστο του 2018 μπορεί να μην λέγεται μνημόνιο. Κατά τα λοιπά, όλα παραπέμπουν σε μνημόνιο: δημοσιονομικοί στόχοι θα υπάρχουν για την περίοδο μέχρι το 2022 και μάλιστα θα είναι υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς του 3ου μνημηνίου. Νέα μέτρα θα υπάρχουν με το ύψους τους να έχει ήδη προσδιοριστεί στα 4,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2019-2022 με ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο να επιβληθούν και περισσότερα εφόσον χρειαστεί.

Πρόσθετες μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις θα έχει η χώρα προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τα μέτρα για το χρέος –η έκταση των οποίων δεν έχει καθοριστεί- ενώ και νέα δανειακά κεφάλαια θα υπάρχουν έστω και αν έχουν τη μορφή της «γραμμής πιστωτικής στήριξης» όπως συζητούνταν το 2014.

Τα τέσσερα επιχειρήματα του πρωθυπουργού τα οποία και επικαλέστηκε για να στηρίξει τη θέση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση, είναι τα εξής:

1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο προσδιορισμός από το περιεχόμενο της συμφωνίας μόνο σαφής δεν είναι ενώ ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει περισσότερο ξεκαθάρισμα για να αποδεσμεύσει έστω και το μικρό ποσό των 2 δις. δολαρίων. Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060 προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ετήσιες δαπάνες για το χρέος δεν θα ξεπερνούν αρχικά το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει αυτό δηλαδή αν ισχύει μέχρι το 2022 ή και μετά) και μετά το 20% του ΑΕΠ που είναι ούτως ή άλλως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. 

2. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει έμμεση αναφορά και δεν είναι καθόλου σαφές το πώς θα ποσοτικοποιηθεί αυτή η πρόταση. Τι θα γίνεται για παράδειγμα αν η χώρα πέσει και πάλι σε ύφεση; Δεν θα καλείται να εκπληρώσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους; Δεν θα ζητούνται περισσότερα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις; Θα αλλάζουν οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους και με ποιο τρόπο; 

3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οι δράσεις δεν είναι ποσοτικοποιημένες ούτε υπάρχει κάποια αναφορά σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το Eurogroup μιλάει για ένα πακέτο 11 δις. ευρώ το οποίο όμως ήταν ούτως ή άλλως δρομολογημένο. 

4. Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.

Η έμπρακτη στήριξη είναι ουσιαστικά το άνοιγμα μιας γραμμής προληπτικής χρηματοδότησης. Αυτή η γραμμή δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και σύμβαση θα έχει όρους για την Ελλάδα. 

Φωτό: Ευρωκίνηση

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση