Με διακοπή ρευστότητας απειλεί η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 14:37 Με διακοπή ρευστότητας απειλεί η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες

Ο Ε. Λικάνεν, στέλεχος της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, προειδοποίησε πως θα διακοπεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες εαν δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Φεβρουάριο.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη σύγκρουση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ.

Πριν από λίγο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Φινλανδός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ Ε. Λικάνεν απηύθυνε μία εφιαλτική προειδοποίηση προς τη χώρα μας και ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες.
''Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία που θα κρατήσει εν ισχύ το πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα με το πρόγραμμα διάσωσης, η ΕΚΤ έχει κατ΄ εξαίρεση επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν υποβαθμισμένα στην κατηγορία «junk», καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργικότητα του τραπεζικού της συστήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να αναιρέσει έναν αριθμό μεταρρυθμίσεων- από αποκρατικοποιήσεις, ως τις περικοπές του κατώτατου μισθού- τις οποίες ανέλαβε η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για το (κυρίως) ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 240 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της- οδηγούμενοι από την ΕΕ- πλέον βρίσκονται σε αντιπαράθεση, αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα το οποίο λήγει τον Φεβρουάριο.

Αυτή η διένεξη, πρέπει να λυθεί με κάποιον τρόπο, διαφορετικά δεν θα έχουμε την δυνατότητα να παρατείνουμε την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες''.

Πηγή:capital

Προσαρμοσμένη αναζήτηση