Τέλος χρόνου για τα Ε1 - Πρόστιμο για όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 09:11 Τέλος χρόνου για τα Ε1 - Πρόστιμο για όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Ανεβαίνει και άλλο ο «λογαριασμός» των εκκαθαριστικών

Μέχρι σήμερα θα δέχεται το Taxisnet τις αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 καθώς λήγει τα μεσάνυχτα η διορία για την υποβολή τους. Ωστόσο η περιπέτεια της υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα συνεχίζεται έως και τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες αγρότες που θα πρέπει ως τότε να καταθέσουν και συμπληρωματική εμπρόθεσμη δήλωση, αφού ξεκαθαρίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν θεωρούνται κατ'επάγγελμα αγρότες ή μη, ώστε να τύχουν και της σχετικής έκπτωσης φόρου.

Στην πράξη, με ελλείψεις ή μη, έως και σήμερα έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και αναμένονται τουλάχιστον 100.000 ακόμη, για να κλείσει η διαδικασία.

Ο αριθμός των χρεωστικών δηλώσεων φτάνει πλέον στα 2,5 εκατομμύρια, καθώς 150-200 χιλιάδες φορολογούμενοι παραπάνω θα πληρώσουν φέτος πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που είχαν το προηγούμενο έτος. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν πριν τελειώσει ο Ιούλιος (εφάπαξ ή σε έως και τρεις δόσεις) επιπρόσθετα 1.377 ευρώ κατά μέσον όρο, με βάση τα εκκαθαριστικά που έχουν ως τώρα εκδοθεί.

Για όσους παραλείψουν πάντως να υποβάλουν δήλωση μέχρι και σήμερα, προβλέπεται από τον νόμο πρόστιμο τουλάχιστον 100 ευρώ (για μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις ή προκειμένου για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα) ενώ αυξάνεται σε 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία ή αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών). Για τις εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία φτάνει και στα 500 ευρώ, ενώ κάθε μήνας καθυστέρησης πληρωμής του φόρου οδηγεί σε προσαύξηση με επιτόκιο 0,73%.

ProtoThema

Προσαρμοσμένη αναζήτηση