Άγρια κόντρα στη Βουλή για παιδεία, εξεταστικές και νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 15:12 Άγρια κόντρα στη Βουλή για παιδεία, εξεταστικές και νέα μέτρα

Σύγκρουση εφ'όλης της ύλης, με προσωπικές αιχμές και θεματολογία που κινήθηκε από το κλείσιμο της αξιολόγησης, τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, την «υπόθεση Καμμένου» μέχρι την κατάσταση στα Πανεπιστήμια αλλά και την «έφοδο» Ρουβίκωνα στη Βουλή ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο που αφορά την παιδεία. 

Τσίπρας: Οραματίζεστε ακαδημαϊκό survivor

Συνθήκες ακαδημαικού survivor καταλόγισε στην ΝΔ ότι επιχειρεί να εγκαταστήσει στα ΑΕΙ της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή για να στηρίξει το νομοχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατα εκπαδευτικά ιδρύματα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν κινείται μόνο στα της οικονομίας αλλά φιλοδοξεί να παίξει βαρυσήμαντο ρόλο και σε ότι αφορά  την επανεκίνηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Παράλληλα επιχείρησε να εκθέσει την ΝΔ καταλογίζοντας ότι φέρει το μεγάλο βάρος ευθύνης για τους κομματικούς στρατούς στα ΑΕΙ, αλλά και ότι προτάσσει τον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου επιμένοντας ότι είναι προιόν μεγάλων συγκλήσεων και διάλογου. Υπένθυμισε δε ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης του αυξήθηκαν τα κονδύλια για την παιδεία αλλά και για πρώτη φορά ήταν στην θέση τους με την έναρξη της σχολική χρονιάς βιβλία, δάσκαλοι και καθηγητές.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο:

·         Χαρακτήρισε αποτυχημένη εξέλιξη τα συμβούλια διοίκησης και εξέφρασε την άποψη ότι φτιάχτηκαν για «να κάνουν τη βρώμικη δουλειά» και να ξεριζώσουν τις ανεπιθύμητες διοικήσεις.

·         Κατηγόρησε την ΝΔ για «πανεπιστημιακό δαρβινισμό» χρεώνοντας της ότι επιθυμεί ένα μοντέλο εξοντωτικής αξιολόγησης στα ΑΕΙ «και μάλιστα συνδεδεμένης με τον προυπολογισμό και τις κρατικές δαπάνες ώστε όσα ιδρύματα δεν ανταπεξέρχονται να μην επιβιώνουν και να πέφτουν στον Καιάδα».

·         Μίλησε εκτενώς για την συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των οργάνων χωρίς όπως εξήγησε αυτό να σημαίνει ότι θα ασκούν συνδιοίκηση.

·         Αναφέρθηκε στα του ασύλου επιμένοντας ότι στόχος της κυβέρνησης εινια να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και ο διάλογος χωρίς να απαιτείται η αστυνομική επέμβαση που θυμίζει άλλες εποχές.

·         Αναφέρθηκε στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και στην απόφαση να σταματήσει η πρακτική των υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του δεν αντιμετωπίζει την κοινωνία και τους πολίτες σαν αμόρφωτη μάζα. Αν πάτε στους αγρότες και τους μιλήσετε πάνω στα άχυρα ή αν στους ψαράδες και τους μιλήσετε πάνω στους πάγκους δεν σημαίνει ότι τους κατανοείτε καλύτερα, επικοινωνιακές σκοπιμότητες, εξυπηρείτε» κατέληξε 

Κυριάκος: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «το νομοσχέδιο που θα ψηφίσετε σήμερα σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα το καταργήσει. Η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και ροπή προς τον αυταρχισμό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες. «Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος και ο πρόεδρος της Βουλής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το προαύλιο της Βουλής δεν είναι χώρος για διαμαρτυρία».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ως βουλευτές της ΝΔ είχατε στηρίξει άλλες επιλογές στην παιδεία. Σήμερα ψηφίζετε ό,τι σας πουν για την καρέκλα. Για 5-6 θέσεις υφυπουργών και ένα έδρανο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρών και το μέλλον της χώρας, ενώ χαρακτήρισε το ν/σ για την παιδεία «βίαιη επιστροφή στο παρελθόν, στις υπερβολές και στις ακρότητες της δεκαετίας του '80».

«Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία με το άσυλο που έχουν ως ορμητήριο τα πανεπιστήμια. Μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας [...] Ασκείτε εξουσία με αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά θα φύγετε με τον πλέον δημοκρατικό, δηλαδή με εκλογές. Δεν μπορεί η Ελλάδα όμηρος μιας παρέας που παρανομεί και συκοφαντεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή».

Οι δευτερολογίες και η σύγκρουση των αρχηγών

Σε κόντρα με προσκόμιση αποδεικτικού υλικού μετατράπηκε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτοξεύθηκαν βολές εκατέρωθεν για το κλείσιμο της β αξιολόγησης, αλλά και την βαρουφακιάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί μέσω τροπολογιών. Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι και εκείνοι νομοθετούσαν μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Η πρώτη πράξη έκλεισε με τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέτει στα πρακτικά αντίγραφα των 159 τροπολογιών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε βέβαια και στις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Το αφήγημα σας είναι γνωστό και ίδιο εδώ και χρόνια, απάντησε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την κριτική της ΝΔ στα νεύρα που έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της επειδή έκλεισε η β αξιολόγηση και η χώρα βγήκε στις αγορές.

«Το τελευταίο διάστημα έχετε ζητήσει εξεταστικές επιτροπές για τον Βαρουφάκη, τον Καμμένο και τον Μαδούρο. Ένα εξαιρετικό ρεκόρ. Μια εξεταστική επιτροπή κάθε 15 ημέρες» ανέφερε με σκωπτικό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της ΝΔ να απαγορευθεί η συμμετοχή στελεχών της από το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην Λαμία.

«Μην ξυνίζετε το πρόσωπο σας. Εμείς θα έπρεπε να ξυνίζουμε το πρόσωπο μας για την αυθαίρετη παρέμβαση σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος δεν δίστασε να στηλιτεύσει και την κίνηση της ΝΔ να τον ειρωνευθεί στα γεννέθλια του με ανάρτηση σκίτσου του Αρκά. Τέλος πάλι με σκωπτική διάθεση πρότεινε η ΝΔ να συστήσει εξεταστική επιτροπή για «να ανακαλύψετε γιατί έχετε τόσα νεύρα»

«Χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. Η απώλεια χιούμορ σημαίνει ότι έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια πέρασε στα πιο σοβαρά. Για τον Βαρουφάκη αντέτεινε ότι δεν είναι όλα γνωστά. «Για το τι έγινε το πρώτο 7μηνο δεν ξεπλένεται τόσο εύκολα από το γεγονός ότι κερδίσατε τις δεύτερες εκλογές» δήλωσε και εξήγησε ότι «η χώρα συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες. Capital Control, νέα μέτρα, τρίτο μνημόνιο.

«Θα έπρεπε να έχετε το θάρρος να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τον Βαρουφάκη ο οποίος έχει την ευθύνηση για την κατάσταση αυτή, αλλά την μεγαλύτερη ευθύνη την έχετε εσείς κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μην ξεχνώντας βέβαια να αναφερθεί και στην εξεταστική για τον Καμμένο.

«Πάρτε λοιπόν δύναμη για να έχετε κουράγιο να τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά, όταν ανοίξει η Βουλή» τόνισε.

Οι αιχμές του δεν έμειναν αναπάντητες.

«Όσο Μαδούρο και αν ανακαλύψετε, όσο και αν κάνετε σύμμαχο σας τον κ. Βαρουφάκη,δεν πρόκειται να κερδίσετε τον ελληνκό λαό και όταν γίνουν εκλογές το 2019 ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τη διαφορά και δεν πρόκειται να σας επιλέξει» ήταν το τελικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Πυρά Γεννηματά για στειρά αντιπαράθεση 

«Πολωτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία, κομματική λογική, αναχρονιστική αντίληψη και παρεμβάσεις. «Πολλά μεγάλα λόγια, δήθεν προοδευτική πολιτική και στην πράξη οπιστοδρόμηση», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «το 75% των νέων είναι απογοητευμένοι και αναζητούν να φύγουν από τη χώρα και αντί να μιλούμε για αυτά έχουμε τη στείρα αντιπαράθεση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στον κ. Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Και η αλήθεια θα έλθει στο φως. Ο έλεγχος θα γίνει και οι ευθύνες θα καταλογιστούν. Οι πολίτες, ήδη, γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Για την Παιδεία, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πυλώνας του κράτους. «Σήμερα, το μεγάλο μας στοίχημα είναι να επενδύσουμε στη γνώση με ένα σύγχρονο σύστημα, που θα γίνει εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης». Ωστόσο, «βασική προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν πιστεύει στον διάλογο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία κακή ταξική επιλογή και προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα κομματικά» επισήμανε, κατηγορώντας και τη ΝΔ ότι «καλλιεργεί τον φόβο για να συσπειρώνει το κομματικό της ακροατήριο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαξιώνουν την εκπαίδευση».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει μεγάλες παρακαταθήκες με τους νόμους του για την Παιδεία και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι σήμερα έρχεται να καταργήσει τον νόμο του 2011, ώστε να επιτύχει έναν κομματικό εναγκαλισμό των ΑΕΙ, που υπονομεύει τη διεθνοποίηση των επιστημονικών ιδρυμάτων και αγνοεί την αναγκαία διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Επίσης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τα δωρεάν μεταπτυχιακά των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά ξεκαθάρισε στην κυβέρνηση ότι «ο νόμος αυτός που θα ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει» υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές θα ζητήσει την αλλαγή του.

«Η ελευθερία διακίνησης ιδεών πρέπει να προστατεύεται όπως και τα ιδρύματα που στο όνομα του ασύλου τα μετατρέπουν σε χώρους ανομίας. Καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά» ανέφερε η κ. Γεννηματά και δήλωσε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Τέλος, κάλεσε σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, ώστε να διαμορφωθεί μία σύγχρονη πρόταση για την Παιδεία.

Κουτσούμπας: Πήρατε καλό βαθμό, μας φορτώσατε με 2 μνημόνια

Eπίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για το νομοσχέδιο για την παιδεία στην Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος στα μέλη της πλειοψηφίας είπε ότι λαμβάνουν «πολύ καλό βαθμό καθώς φορτώσατε τον ελληνικό λαό με δύο επιπλέον μνημόνια» ενώ τους κάλεσε να απαντήσουν εάν η έξοδος στις αγορές «παγώνει» τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν. «Μήπως δεν θα ισχύσουν τα αιματοβαμμένα  πλεονάσματα; Προφανώς και όχι γιατί αυτά αποτελούν τα προαπαιτούμενα των αγορών» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας. Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια δεν εισηγείται «τίποτα νέο» και το κατέταξε στην κατηγορία των σχεδίων νόμων Γιαννακου και Διαμαντοπούλου.

«Θεσμοθετείτε το μεγαλύτερο άνοιγμα των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της μετα-λυκειακής. Ούτε μια αράδα δεν αφορά τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει άσυλο στην επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων. Τα δημοσιονομικά των πανεπιστημίων γίνονται βορά στις μνημονιακές επιταγές» είπε μεταξύ άλλων. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση