Στάχτη 18.500 στρέμματα, θα χρειαστούν 30 χρόνια για ανάπλαση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 13:49 Στάχτη 18.500 στρέμματα, θα χρειαστούν 30 χρόνια για ανάπλαση

«Τριάντα χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των καμένων» λένε οι ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προτείνουν λύσεις - Η επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές

Έως και τρεις δεκαετίες θα απαιτηθούν για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές, τονίζουν οι ειδικοί υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην ισορροπία της φύσης όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου (protothema.gr), με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έχουν δει στην περιφέρεια, τουλάχιστον 18.500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη «γιατί εδώ η περιοχή είχε πολύ πεύκο».

 

«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

«Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό» σημειώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια. Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.

«Υπάρχουν μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και αποτραπεί η καταστροφή» αναφέρει ο Γρηγόρης Βάρρας και προσθέτει: «Οι υδατοδεξαμενές, για παράδειγμα, δεν έχουν σημαντικό κόστος. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κλειστά υδρονομικά συστήματα». Σημειώνει ακόμη ότι στα διάφορα δασονομικά μέτρα περιλαμβάνονται και οι κλαδεύσεις, ώστε τα κλαδιά των δέντρων να μην έρχονται σε επαφή με τα ξερά χόρτα.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα πευκοδάση, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των δασών στη χώρα, τα κουκουνάρια λειτουργούν ως φυσικές χειροβομβίδες για να τονίσει ότι η διεθνής εμπειρία έχει προσφέρει λύσεις στο θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

«Μία λύση θα ήταν οι υδροσπορές. Φανταστείτε την καμένη περιοχή σαν έγκαυμα στο δέρμα μας. Πριν αναγεννηθούν τα δερματικά κύτταρα απαιτείται μια περίοδος περιποίησης του τραύματος. Η δική μας περιποίηση στην καμένη περιοχή δεν πρέπει τα πρώτα ένα δυο χρόνια να είναι η αναδάσωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε το χώμα στο έδαφος και τον σπόρο που υπάρχει μέσα σε αυτό. Η υδροσπορά θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση, αερολέσχες και ψεκαστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Αυτό ακριβώς έγινε στον λόφο του Χόλιγουντ έπειτα μια καταστροφική πυρκαγιά που τον κατέκαψε».

Η επίσημη ενημέρωση

Η πυρκαγιά στη Ανατολική Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος : 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο.

Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 Α/Φ και 6 Ε/Π για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι ( Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι).

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι. Αυτό επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Διευκρινίζεται ότι για την διοικητική μέριμνα του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που επιχειρούν στην πυρκαγιά, προκειμένου να τους διανεμηθούν νερά και σάντουιτς, αναπτύσσονται συνεχώς κινητές μονάδες τροφοδοσίας - καντίνες του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ.

Οφείλουμε να τονίσουμε την συγκινητική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλών εταιρειών αλλά και πλήθος μεμονωμένων πολιτών για την πολύτιμη προσφορά τους σε τρόφιμα και νερό.

Επίσης, σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές:

- στο Κρυόνερο Ηλείας. Στην κατάσβεση της λαμβάνουν μέρος, 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο και 2 Ε/Π.

- στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 Ε/Π.

Και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Εφιστούμε την προσοχή σας και σας υπενθυμίζουμε:

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο

• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

Τέλος, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση