Τσίπρας: Οριστική έξοδος από τα μνημόνια με δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης στο λαό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 10:04 Τσίπρας: Οριστική έξοδος από τα μνημόνια με δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης στο λαό

«Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία και μόνη απαραίτητη προϋπόθεση πλέον είναι ασφαλής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να αποφύγουμε ένα νέο γύρο αβεβαιότητας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω της ανάπτυξης

«Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που επέβαλαν οι δανειστές, στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό να στηρίξει την προσπάθεια, που δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της χώρας, όπως είπε, με στόχο να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που βρίσκει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου.

«Είναι τώρα που πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ώστε ν’ αφήσουμε οριστικά πίσω μας το εφιαλτικό παρελθόν της ύφεσης», είπε και συνέχισε:»Εμείς απαντήσαμε στην ιστορική πρόκληση της εποχής μας μ’ ένα σχέδιο που παρά το γεγονός των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, σύγχρονο, εξωστρεφές, συνεργατικό, με έμφαση στην καινοτομία και τελικά συμβατό με τις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα εκπληρώνουμε το διαχρονικό κοινωνικό αίτημα για βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής με την εδραίωση κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους».

Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για το ζήτημα της επιχειρηματικότητας και τις επενδύσεις και ξεκαθάρισε πως βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας της μίζας, της διαπλοκής, και των θαλασσοδανείων, «το μοντέλο που δημιούργησαν, εξέθρεψαν, και αξιοποίησαν, οι κυβερνήσεις τους χθες, σε αγαστή σύμπνοια με «επιχειρηματίες», που η μόνη τους επένδυση, χωρίς κανένα ρίσκο, καμιά πρωτοβουλία, καμιά παραγωγική προσφορά, ήταν η απομύζηση των κρατικών ταμείων».

Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, δήλωσε και μίλησε για ένα νέο διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην ένταση της γνώσης και όχι στην ένταση της εργασίας.

Επενδύσεις με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον

Δήλωσε πως «ο σεβασμός στο Σύνταγμα, τους νόμους και το περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά αντίθετα εδραιώνει το κύρος της χώρας, την ομοιομορφία των κανόνων και τους δίκαιους όρους ανταγωνισμού» και υπογράμμισε πως «απόψεις που ενθαρρύνουν το «μπάτε σκύλοι αλέστε» και απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και το ρόλο τους, δημιουργούν στους επενδυτές την εύλογη υποψία ότι κάποιοι μπορεί να τυχαίνουν προνομιακής μεταχείρισης».

Θετικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας

Μίλησε για μια σειρά από θετικούς δείκτες οι οποίοι φανερώνουν τις αλλαγές προς θετική κατεύθυνση και τον άνεμο ανανέωσης, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στο εξωτερικό και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση.

Είπε, μάλιστα, πως στην κυβέρνηση δεν είναι μάγοι ή μαθητευόμενοι μάγοι, αλλά η διαχείριση κρίσεων τα 2,5 χρόνια συσσώρευσε εμπειρία πολλαπλάσια του χρόνου διακυβέρνησης.

Οι θετικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας είναι οι εξής:
  • Οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 18% και πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001. Μάλιστα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό των εισαγωγών, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία του ισοζυγίου πληρωμών και προοιωνίζεται τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.
  • Ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους είναι εφικτός και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα κινείται σε επίπεδα άνω του 2%.
  • Το 2014 η ανεργία ήταν 26,5% – σήμερα είναι στο 21%. Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί 2 μονάδες. Επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 1,5 μονάδα. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας. Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.
  • Στη μεταποίηση καταγράφηκε ρεκόρ εννέα ετών. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ, από σχεδόν 9% σήμερα πρέπει να προσεγγίσει το 15% μέχρι το 2020.
  • Σύμφωνα με τη Markit, ο κύριος δείκτης PMI καταγράφει τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούνιο του 2008 και έφτασε τον Σεπτέμβριο το 52,8.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει την «άνεργη ανάπτυξη» που πατάει στο φτηνό εργατικό κόστος και το σύνθημα της είναι «δουλειές να’ ναι και ότι να’ ναι».

Σύγχρονη και συνεκτική βιομηχανική πολιτική

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία και ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας σύγχρονης και συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής που θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη της τις διεθνείς εξελίξεις και θα προσαρμόζεται ανάλογα.

Η πρόταση του ΣΒΒΕ για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας όχι μόνο αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά υλοποιείται κιόλας, ως ένα σημείο, απάντησε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως «ντε φάκτο» ο ΣΒΒΕ έχει καταστεί θεσμικός συνομιλητής και εταίρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα τις κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, λέγοντας: «Η δραστική παρέμβαση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό λύνει το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και απεγκλωβίζει από τη στασιμότητα που είχαν περιέλθει τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τις τράπεζες, δηλαδή το σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να παράγουν και δεν μπορούσαν, με πολλαπλά οφέλη για τη μισθωτή εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα δημόσια έσοδα και την τραπεζική ευστάθεια. Θα γίνουν έτσι οι επιχειρήσεις ξανά επιλέξιμες στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα δίνοντας πολύτιμη ανάσα στην οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης.

Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης και συμμετοχών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα συμβάλει με κεφάλαια στην επανεκκίνηση των ρυθμισμένων επιχειρήσεων με τις προφανείς θετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το σύνολο της οικονομίας.

Ιδρύεται άμεσα η αναπτυξιακή τράπεζα-ομπρέλα με τη συμμέτοχη φορέων του δημοσίου όπως το ΕΤΕΑΝ, Ταμείο Παρακαταθηκών και δάνειων, το Πράσινο Ταμείο, Enterprise Greece.

Βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ολοκληρώνεται η υποβολή 772 νέων επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο ύψους 2 δισ. κυρίως στους κλάδους της αγροτοδιατροφής, της βιομηχανίας και του τουρισμού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση 610 σχεδίων.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχευμένα, που μέσω μόχλευσης κινητοποιούν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως το Τεπιχ 2, το equifund, το νέο εξοικονομώ κατ οίκον, το ταμείο υποδομών και το ταμείο μικροπιστώσεων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προχωράμε και δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτές θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε μικρές πιστώσεις, μέχρι 15.000 ευρώ, για να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25% και έφτασε στο 1 δισ. ευρώ. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται νομοθετικά ετήσια αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.

Υπογράψαμε με την ΕΤΕπ τη μεγαλύτερη συμφωνία των τελευταίων 5 ετών ύψους 2,4 δισ. για το 2016 και 2 δισ. για το 2017. Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πόροι από τις συμφωνίες αυτές θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Οι τράπεζες μας μειώνουν το φορτίο των κόκκινων δανείων, περιορίζουν μέρα με τη μέρα την εξάρτηση τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας και είναι έτοιμες να συμβάλλουν ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι πολίτες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα και επιστρέφουν τις καταθέσεις τους. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις άγγιξαν το 2016 υψηλό επταετίας. Υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ 633 εκατ. ευρώ.

Καταρτίσαμε τον κώδικα δεοντολογίας ηλεκτρονικού εμπορίου με τη συμμετοχή των μεγαλυτέρων κοινωνικών εταίρων, το νέο νόμο για την προσέλκυση επενδυτών στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το βελτιωμένο νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων.

Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία.

«Βιομηχανική πρωτεύουσα» η Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Βόρειας Ελλάδας, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «βιομηχανική πρωτεύουσα» και σημείωσε:

-Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Περιφέρειας, αυτή κατακτά στις πρώτες θέσεις ως προς την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

-Ταυτόχρονα ξεκλειδώσαμε τους πόρους που προβλέπονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

-Αναβαθμίζουμε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο για την ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο και πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη.

-Η μεγάλη πρόοδος στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ και φυσικά τη σιδηροδρομική Εγνατία που συμφωνήσαμε στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό μου θα συνδέσει την Θεσσαλονίκη με τη Μαύρη Θάλασσα, και με τον Δούναβη.

-Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει το οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίκεντρο των Βαλκανίων.

-Εγώ προσωπικά με το Γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έχουμε ανοιχτή την πόρτα μας να συζητήσουμε για επενδύσεις και καινούργιες ιδέες.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση