Παρασκήνιο και παζάρια πριν την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 22:50 Παρασκήνιο και παζάρια πριν την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Τι ζητάει η Αθήνα - Τι ζητάει η Ουάσινγκτον. Σκληρές διαπραγματεύσεις για άμυνα, ασφάλεια, ενεργειακά και χρέος

Στις 17 Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει για δεύτερη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου 

Θα είναι η δεύτερη επίσημη συνάντησή του στις ΗΠΑ με Αμερικανό πρόεδρο, από την οποία αναμένεται να προκύψει και το πρώτο καθαρό στίγμα της προσέγγισης της Ουάσινγκτον έναντι της Ελλάδας στην “εποχή Τραμπ”.

Η αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ θα συνοδεύει μια κουστωδία υπουργών: ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνυν αμφότερες οι πλευρές στην επικείμενη συνάντηση είναι το ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί στην Ουάσιγκτον στο Blair House, την επίσημη κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Πρώτος σταθμός το Σικάγο-Στόχος η προσέλκυση επενδυτών

Πρώτος σταθμός είναι το Σικάγο, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να έχει επαφές από τις 14-18 Οκτωβρίου με αξιωματούχους και επιχειρηματίες με προφανή στόχο να... "ταϊσει" το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης και επενδύσεων σε μια κίνηση που, σ΄τμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί προπομπό για ένα δεύτερο μελλοντικό ταξίδι στην Αμερική με αποστολή επιχειρηματιών.

Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός, θα έχει στο Σικάγο επαφές με εκπροσώπους και φορείς της ελληνικής ομογένειας με στόχο την προσέλκυση εταιρειών, μεταξύ αυτών και startups που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Οι 3 πυλώνες της συνάντησης Τσίπρα- Τραμπ

Το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο πάνω σε μια βάση συζήτησης με τον Τραμπ που θα κινηθεί πάνω σε 3 βασικούς πυλώνες: 

  • Καταρχάς, της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και την πίεση της Ουάσινγκτον στο ΔΝΤ.

  • Κατόπιν της ασφάλειας, με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο της κουβέντας θα τεθεί η βάση της ούδας αλλά και αγορές μαχητικών αεροσκαφών. 

  • Της ενέργειας, με δεδομένη τη θέση της Ελλάδας και την επιδίωξή της για αναβάθμιση του ρόλου της στον συγκεκριμένο τομέα.

"Αγκάθι" η βάση της Σούδας

Πάνω σ’ αυτούς τους 3 άξονες, την πλέον κομβική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον θα έχουν αφενός η βάση της Σούδας και κατά δεύτερον ο βαθμός στήριξης των ΗΠΑ στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και της πορείας εξόδου από τα Μνημόνια.

Η ανανέωση της συμφωνίας παραχώρησης της βάση της Σούδας είναι, στην πραγματικότητα, αυτή την περίοδο το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που "καίει" την Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (MDCA - Mutual Defense Cooperation Agreement), που διέπει το καθεστώς χρήσης της Βάσης της Σούδας μέχρι και τις 6 Νοέμβρη 2018.

Το γεγονός ότι για να εγκριθεί η παράταση της συμφωνίας πάνω από ένα έτος απαιτεί την έγκριση της Βουλής, οδήγησε την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη λύση της μονοετούς ανανέωσης παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά ζητά να υπογραφεί πενταετής συμφωνία, καθώς η στρατηγική σημασία της Σούδας έχει αναβαθμιστεί καταλυτικά λόγω της έντασης που προκαλεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -να υπενθυμίσουμε ότι κι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, ήταν θερμός θιασώτης της πενταετούς ανανέωσης της σύμβασης.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει πλέον η Ουάσιγκτον στην Σούδα είναι το μήνυμα που είχε στείλει το καλοκαίρι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ: «Η Σούδα», είχε πει σε συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα, «είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής».

Η ελληνική πλευρά -και με δεδομένη την μονοετή συμφωνία παραχώρησης της Σούδας- θα προσπαθήσει με την σειρά της, πάνω στη διαπραγμάτευση αυτή, να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα: με άλλα λόγια την μεσολάβηση της Ουάσινγκτον για έναν πιο "ευέλικτο" ρόλο του ΔΝΤ στο ζήτημα της επικέιμενης τρίτης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ

Η κυβέρνηση θα ζητήσει λοιπόν από την αμερικανική πλευρά να λάβει μια πιο θετική στάση σε σχέση με το ελληνικό χρέος, κυρίως διαμέσου της επιρροής που θα μπορούσε να ασκήσει ο Λευκός Οίκος στο ΔΝΤ προκειμένου να μην εγείρει νέες απαιτήσεις στην τελική φάση της προσπάθειας για έξοδο από το Μνημόνιο.

Εχει, δε, την δική του σημασία το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ένα ραντεβού που δεν αποκλείεται να γινει στις 16 Οκτωβρίου, την παραμονή της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ.

Τις ακριβώς προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον και η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία θα μετάσχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Κρίσιμης σημασίας η αναβάθμιση του στόλου των F-16

Επιπροσθέτως, οι συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών και η επιθετική ρητορική του Ερντογαν έχουν ενεργο­ποιήσει το Πεντάγωνο για περισσότερες στρατιωτικές δράσεις.

Σε αυτό το επίπεδο εντάσσονται οι διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και η αγορά ενός σμήνους μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Η Αθήνα έχει ήδη στείλει το απαραίτητο αίτημα, το «Letter of request», και αναμένει την τελική απάντηση, η οποία ίσως δοθεί κατά την επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία αναβάθμισης προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 7 χρόνια ενώ το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

Σε αυτό το πλάισιο δεν θεωρείται διόλου τυχαία η παρούσια πριν μερικές ημέρες στην Αθή­να της Αν Κατάλντο, αναπληρώτριας υπουργού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κι αρμόδιας για Αμυ­ντικές Εξαγωγές και Συνεργασία.

Η Κατάλντο επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού και ενημερώθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία για τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις συνεργασίες με αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Τα ενεργειακά ψηλά στην ατζέντα

Τέλος, η αμερικανική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία και σε θέματα ενέργειας τα οποία αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα-Τραμπ καθώς τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου που «κρύβονται» υπογείως και υποθαλασσίως, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών κολοσσών. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση